2024. április 19., péntek

Napirenden az új oktatási törvények

A VMSZ által benyújtott módosítási indítványról tárgyalt Pásztor Bálint Mladen Šarčević oktatási miniszterrel

Ma kezdődik a szerbiai parlamentben a vita az új oktatási kerettörvény és az új felsőoktatási törvény javaslatáról. Ezek a jövő hét folyamán kerülnek elfogadásra.

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Tegnap Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője Mladen Šarčević oktatási miniszterrel a VMSZ-nek a két új törvény javaslatára benyújtott módosítási indítványairól folytatott megbeszélést.

– Annak köszönhetően, hogy Vicsek Annamária személyében az oktatási minisztériumban van államtitkárunk, sok mindent már a törvény előkészítése során sikerült elrendezni, mindenekelőtt a kisebbségi oktatásra és a nemzeti tanácsok hatásköreire vonatkozóan. Néhány korrigálni való elem maradt az említett törvényjavaslatokban, éppen ezért a két javaslatra 10 módosítási indítványt nyújtottunk be. Ezekről tárgyaltam ma a miniszterrel, és megállapodtunk, hogy ezek a kormány részéről elfogadásra kerülnek és beépülnek a törvényjavaslat szövegébe – emelte ki Pásztor Bálint.

Mint kifejtette, az említett módosítási indítványok 3 csoportba sorolhatóak. Az elsőbe tartoznak a VMSZ-nek a nemzeti tanácsokkal kapcsolatos, a nemzeti tanácsok hatásköreire vonatkozó javaslatai. A második csoport a felsőoktatási törvény javaslatát érinti, ezek az egyetemi hallgatók és oktatók nyilvántartására vonatkozó javaslatok. A minisztérium ugyanis nyilvántartást fog vezetni az egyetemi oktatókról és a hallgatókról is.

 – Mi már korábban megpróbálkoztunk ilyen javaslatokkal, de akkor ezek nem kerültek be a törvény szövegébe. Most azonban be fog kerülni, és az említett nyilvántartásnak elemét fogja képezni a nemzeti hovatartozás és az is, hogy az egyetemi oktató, illetve hallgató milyen nyelven végezte az általános iskolai és középiskolai tanulmányait. Ez azért fontos, mert ebből a két adatból szinte százszázalékos pontossággal tudunk következtetni a nemzeti hovatartozásra, akkor is, ha valaki nem szeretne erről nyilatkozni, a részarányos foglalkoztatás szempontjából viszont ez kétségtelenül fontos adat. Az általunk benyújtott módosítási indítványok harmadik csoportja a tartományi hatáskörökre vonatkozik. Ezekkel kapcsolatban volt a legnehezebb áttörést elérni, de a mai tárgyalás eredményeképp a tartományi hatáskörök rendben lesznek, például az iskolaigazgatók kinevezése esetében, tehát sikerült megőrizni a tartományi hatásköröket – hallottuk Pásztor Bálinttól, akitől azt is megtudtuk: az eljárás olyan, hogy a kormány véleményt mond az összes benyújtott módosítási indítványról, és amennyiben a kormány elfogadja a VMSZ módosítási indítványait – és tegnap erről állapodtak meg a miniszterrel –, akkor azok automatikusan a törvényjavaslat részévé válnak, így a parlament már nem is szavaz róluk.

Arról is értesülhettünk, hogy a rendes ülésszak során az összes többi oktatási témájú törvényjavaslat is parlamenti eljárásba és elfogadásra fog kerülni, tehát mindazok a jogszabályok, amelyeken a minisztérium mintegy egy éve dolgozik.