2024. március 29., péntek
TRANSZPARENS SZERBIA

Miért csak egy vállalat érdekelt a VRTV székházának építésében?

Aggodalomra ad okot, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió új épületének megépítésére egyetlen vállalat jelentkezett, hiszen 800 millió dináros üzletről van szó – jelentette ki Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia nemkormányzati szervezet vezetője.

Mint mondta, a megrendelőnek felül kellene vizsgálnia, hogy mit csinált rosszul az elvárások megfogalmazásakor a hirdetmény népszerűsítése terén, ellenőrizte-e, hogy valójában hány vállalat tesz eleget a felhívásban szereplő szabályoknak az országban. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy az egyedüli jelentkező a vállalatok közötti megbeszélés végeredménye. Nenadić szerint azért rossz, hogy egyetlen kivitelezőt érdekel ez a munka, mert a piac érdektelensége ilyen esetekben általában kevésbé minőségi munkát és az elsődlegesnél magasabb árakat eredményez végül. Ha az adott piacon kevés a feladat elvégzésére alkalmas vállalat, s azoknak az érdekei ütköznek egy felhívás kapcsán, az is teljesen lehetséges, hogy megbeszélés eredménye az egyetlen ajánlattevő, ez azonban szintén megengedhetetlen és bírságot vonhat maga után, hisz a piac szándékos felosztásáról van szó.

A Transzparens Szerbia igazgatója kifogásolta azt is, hogy a vajdasági médiaház képviselőit nem vonták be a tender folyamatába, ezt kizárólag a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságra bízták.

A szabadkai SMB-gradnja vállalat nyerte meg egyetlen jelentkezőként a tendert 784,8 millió dináros ajánlatával, 480 napos kivitelezési határidővel. A főkivitelező a Pro-ing, a Modulor, a Karin komerc és a Jedinstvo vállalatokat is alkalmazni fogja a pályázat szerint a munkálatok során.