2024. április 25., csütörtök

Közös érdek a vasúti fejlesztés

A Szabadka–Baja vonal újjáélesztése hozzájárul Vajdaság fejlődéséhez

A Magyarország és Szerbia közötti IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja-vasútvonal fejlesztése és tervdokumentációjának kidolgozása volt a témája annak a nyitó konferenciának, amelyet kedden tartottak Bácsalmáson.

A tanácskozáson többek között jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház, és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. A képviselőházi elnök hangsúlyozta, hogy évekkel ezelőtt megkezdték a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal rekonstrukcióját. Az említett felújítással kapcsolatban különböző tanulmányok készültek el, az előző IPA-pályázat alapján pedig elkészült a felújításra vonatkozó kivitelezési terv Szeged és Szabadka között, illetve egyéb előkészületi tervek a Szegedtől Bajáig terjedő szakaszon.
– A most induló IPA projektum értéke 3,5 millió euró. A tervdokumentáció kidolgozása a vasúti pálya felújítására, illetve megépítésére vonatkozó pályázati dokumentáció alapját képezi. Ez azt a célt szolgálja, hogy elkészüljön a Szegedtől Bajáig terjedő szakasz kivitelezési terve. Így minden szükséges feltétel adott lenne ahhoz, hogy megkezdődjön a csaknem 100 kilométer hosszú vasútvonal felújítása. Ez Szabadka, Nyugat-Bácska és Dél-Magyarország szempontjából külön jelentőséggel bír, és a Fekete-tengertől az Adriai-tengerig terjedő valamikori vasútvonal egyik részét képezné – mondta Pásztor István.
A házelnök arra is rámutatott, hogy a vasútvonal hozzájárulna Vajdaság infrastrukturális fejlődéséhez, valamint befektetési és munkahelyteremtési lehetőségeket jelentene a térségben, továbbá felélénkülne a gazdaság. A fejlesztésnek köszönhetően javulnának a személy- és áruszállítás feltételei.
– Ugyanakkor ez a vasútvonal azért is fontos, mert jelentősen lerövidítené az utazási időt. Ez a fejlesztés olyan területekre is kiterjedne, amelyek jelenleg vasúton nem közelíthetők meg, ami személy-, valamint áruforgalmi szempontból is fontos. Ebben a pillanatban, ha vonat közlekedne Szeged és Szabadka között, akkor az utazás 3 óra hosszát igényelne a határátkeléssel együtt. Ha az említett vasútvonal felújítása befejeződik, ezt a távolságot mintegy 40 perc alatt meg lehetne tenni. Ez jelentős életminőség-javulást is jelentene – tette hozzá.
Pásztor István arra is emlékeztetett, hogy a két ország közlekedési minisztere 2015 júniusában megállapodást írt alá, amelynek értelmében ez a fejlesztés prioritást jelent Szerbia és Magyarország számára. A két ország illetékesei szeretnék elérni, hogy az említett vasúti fejlesztés bekerüljön a korridorfejlesztés témakörébe, illetve ez a 100 km-es szakasz a 10-es közlekedési folyosó részét képezze.