2024. április 25., csütörtök

A Yumco visszatér a világpiacra

A vranjei gyár a tegnap megnyitott új üzemrészleggel a szerb védelmi ipar részévé vált

Ana Brnabić kormányfő tegnap Vranjéban megnyitotta a Yumco új üzemrészlegét, amelyben ballisztikus védőfelszerelést gyártanak. A beruházás értéke félmillió euró, az új részlegben pedig további 150 ember kap munkát: 50 az idén, 100 pedig jövőre. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a Yumco most már az ország védelmi rendszerének részévé vált, és hogy öröm látni a Made in Serbia feliratú termékeket.

A Yumco új osztálya a készruharészleg raktárhelyiségiben kapott helyet, ahol a védelmi és a belügyminisztériumi egyenruhákon, valamint a munkaruhákon kívül ezentúl ballisztikus védőfelszerelést, például golyóálló mellényeket, kesztyűket és lemezeket is gyártanak.

A miniszterelnök Branislav Trajkovićtyal, a Yumco igazgatójával, Slobodan Milenkovićtyal, Vranje polgármesterével, valamint Zoran Đorđević munkaügyi és Goran Knežević gazdasági miniszterrel együtt nyitotta meg az új üzemrészleget. Gratulált a Yumcónak ahhoz, hogy már 57 éve létezik, és kiemelte, hogy a gyár még eredményesebb lesz, mint eddig, és felújítja régi sikereit.

– A Yumco Szerbia védelmi rendszerének részévé válik. Az új, Balistika nevű részlegnek és egész hadiiparunknak hatalmas kiviteli lehetőségei vannak – mondta Brnabić, és arra emlékeztetett, hogy a cég már most is termel Olaszország, Finnország, Németország és más országok katonai és rendőri rendszerei számára.

– A Yumco lassan visszatér a világpiacra, termékei világszínvonalúak, és meggyőződésem, hogy hozzájárul nemcsak Vranje, hanem Dél-Szerbia és az egész ország fejlődéséhez – állapította meg a miniszterelnök. Szerinte fontos, hogy minden önkormányzat támogassa a saját gyárait, hogy biztosítsa a gyorsabb ügyintézést és a hatékonyabb közigazgatást.

Vranjei látogatása alkalmával a kormányfő a Britisch American Tobacco (BAT) dohánygyárban a cég vezetőinek jelenlétében új csomagolóvonalat helyezett üzembe, ami több mint hárommillió eurós beruházás. Brnabić úgy fogalmazott, hogy a BAT fantasztikus beruházó Szerbiában, továbbá jó és megbízható partner. Adók formájában már 1,7 milliárd eurót fizetett be az államkasszába, és ez nem kis összeg Szerbia számára. Ebből a pénzből az állam többek között utakat, iskolákat, óvodákat építhet.