2024. április 23., kedd

A 67. érettségi találkozó

A hétvégén a zentai Royal Szállóban immár 67. alkalommal találkozott a zentai gimnáziumban 1950-ben érettségizett diákok megmaradt „kemény magja”.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A fogyatkozó csapat tagjai minden évben találkoznak, és hajlott koruk ellenére minden alkalommal vidám hangulatban elbeszélgetnek a közel hetven évvel ezelőtt történtekről, és még mindig találnak a tarisznyában újabbnál újabb érdekes történeteket. A Magyar Szó napilaptól kereken 30 éve nyugdíjba vonult és augusztusban a 90. életévét betöltött, szajáni születésű Törköly István ez alkalommal is előrukkolt egy érdekes történettel, diákcsínnyel. Ő gyöngébb volt matekból, mint a padtársa, a négy évvel fiatalabb (a háború után több generáció járt egy osztályba) zentai Piszár József (szintén a Magyar Szó nyugdíjas újságírója), aki jó matekos volt, de gyöngébb szerb nyelvből. Amikor matekdolgozatot írtak, akkor Jóska oldotta meg Pista helyett a feladatokat, amikor pedig szerbdolgozat került sorba, akkor Pista írta meg Jóska helyett. Egyik alkalommal a matekdolgozatra Pista ötöst kapott, míg a megoldásokat produkáló Jóska csak négyest, mert úgy vélte a tanár, hogy kicsit bizonytalankodott a példák kidolgozásánál.

Felvételünkön a 67. érettségi találkozójukat ülő zentai gimnazisták, ülnek: Szabó Borbála, Törköly István és felesége, valamint Piszár József, állnak: Burány Márta és a Verebes orvos házaspár, Jerne és Ernő. A felvételről hiányzik Kubát János, aki ugyancsak a Magyar Szó nyugdíjasa, volt főszerkesztő.