2024. április 20., szombat

Eltűntek után kutattak, embert mentettek

Zentán kétnapos képzést szervezett a Délvidéki Önkéntes Tűzoltóhálózat

A hétvégén szinte egy percet sem tétlenkedtek a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai, akik a tartományunk több településéről idelátogató kollégáikkal karöltve szombat délután a népkerti szivattyúház közelében eltűnt személy után kutattak, vasárnap pedig úgynevezett hegymászótechnikával kivitelezett mentésekben vettek részt.

Szerencsére szó sem volt arról, hogy valaki tényleg eltűnt volna. Az önkéntes tűzoltók ugyanis a hétvégén szervezett kétnapos képzés keretében magyarországi kollégáik közreműködésével gyakorolhatták az említett műveleteket.

A délelőtti előadás-sorozaton a vajdasági községek önkéntes tűzoltó-egyesületeinek a képviselői a balesetek során szükséges mentési munkálatok szakmai fogásait, viharkárok felszámolása, eltűnt személy felkutatása esetében szükséges tennivalókat sajátíthatták el a kaposvári Kötél Speciális Mentőegyesület tagjaitól – mondta el Kalmár Attila, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület titkára és fő szervező. A jelenlévők ezenkívül megismerkedhettek az új tűzoltási és mentési technológiákkal, illetve betekintést nyerhettek abba is, hogy miképpen kell beavatkozniuk modern, napkollektoros házaknál kigyulladt tüzek esetén, illetve hogyan kell áramtalanítani az elektromos és hibrid üzemeltetésű gépjárműveket.

– Ezek számunkra olyan új kihívások, amelyekkel szűkebb pátriánkban még nem szembesültek a tűzoltók – jegyezte meg Attila. Elmondta még, hogy a városban és környékén terepgyakorlatokat is szerveztek. Így a városi parkban lévő óvóhelyen a légzőkészülék használatát és a korlátozott látási viszonyok közepette történő mentést gyakorolták, a Népkertben az eltűnt személyek felkutatását, a Tisza-parti sétányon pedig a magasból való mentést és önmentést is elsajátíthatták. A képzésen 26 önkéntes tűzoltótestületből több mint hatvanan vettek részt.

A kaposvári mentőegyesület tagjai közel húsz éve alkalmazzák azokat a technikákat, amelyeket az elmúlt hétvégén a vajdasági bajtársaik számára is igyekeztek átadni – mesélte Bodó László, az egyesület tagja. Azt is elmondta, hogy a Magyar Tűzoltószövetség támogatásával tudtak eljönni Zentára. Beszélt arról is, hogy évente átlagosan 140–200 esethez riasztják őket, az idén 112 alkalommal voltak kénytelenek beavatkozni.

A képzést a Délvidéki Önkéntes Tűzoltóhálózat szervezte. Bajtai Balázs, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy az égiszük alatt 43 önkéntes tűzoltótestület végzi a tevékenységét tartományunk területén, amelyek között kiváló az együttműködés, s a zentaihoz hasonló kurzusoknak a szakmai tapasztalatszerzésen kívül csapatépítő jellegük is van. A szervezet tagjai különböző mentési akciók során is kisegítik egymást. A szervezet keretében működő egyesületeknél egyébként a felszerelés hiánya okozza a legtöbb gondot. A gépjárműveik életkora harminc-negyven év, s védőruhából és légzőkészülékből is hiány van, de a hálózatnak köszönhetően a Magyar Tűzoltószövetség nagy szerepet vállal a megsegítésükben, így minden képzés során ki tudnak osztani egy csekély számú védőfelszerelést. A szövetség tagjai a zentai gyakorlat után is kapnak légzőkészüléket, munkaruhát vagy védőruhát a magyarországi bajtársaktól.

A zentai képzést a Magyar Tűzoltószövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásából szervezték meg.