2024. április 23., kedd

Ismét Kecskés Roni a legerősebb

Hazai siker a Nemzetközi Strong Man Verseny 12. Topolyai Kupáján

Nemcsak az ősz elejére tévedt kánikula, a feladatok is megizzasztották szombaton a Nemzetközi Strong Man Verseny 12. Topolyai Kupájának résztvevőit. Az idén kilencen mérték össze erejüket, hatan Szerbiából, hárman pedig Magyarországról érkeztek a Felvonulási tér parkolójából kialakított versenypályára. Mihájlovits Miklós fő szervezőtől, négyszeres fekve-nyomó világbajnoktól megtudtuk, hogy az idén 5 versenyszámot készítettek elő.

Roninak szinte meg sem kottyant egy gépkocsi (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

Roninak szinte meg sem kottyant egy gépkocsi (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

– 2007-ben szerveztük meg először az erős emberek versenyét Topolyán, azóta pedig a Topolyai Napok rendezvénysorozat egyik népszerű pontjává váltunk. A versenyzők rönkkinyomásban, keretcipelésben bizonyíthatják gyorsaságukat és erejüket, továbbá egy 20 kg-os tárcsát kell minél tovább megtartaniuk maguk előtt, és az idén sem maradhat el a legalább 300 kg súlyú autó emelése, illetve a kőgolyó versenyszám. Ez utóbbiban választani lehet egy 156 kg-os és egy 170 kg-os kőgolyó közül, és minél gyorsabban fel kell tenni egy bizonyos emelőre – mesélte Mihájlovits, akitől az iránt érdeklődve, hogy a topolyaiak milyen mértékben érdeklődnek a sport iránt, megtudtuk, hogy minden évben akad egy-két újabb rátermett helyi legény, aki belekóstol az „erős emberek” sportjába. Majd kiemelte az eredetileg zentagunarasi származású, ma Topolyán élő Kecskés Ronit, akit ugyan a héten legyengített egy vírusos fertőzés, de ettől függetlenül sokan szorítottak neki a múlt évihez hasonló győzelemért. A közönség nem csalódott, Roni minden versenyszámban kiemelkedő eredménnyel teljesítette az elvárásokat – immár harmadszor.

– Sok edzés és megfelelő étrend a sikerem titka. Egy héten legalább háromszor, három órányit foglalkozom felkészüléssel, ugyanezekkel a verseny alkalmával is használatos eszközökkel. A bevitt kalóriákat nem számolom, annyi biztos, hogy rengeteget eszem. Először testépítő szerettem volna lenni, de rájöttem, hogy bennem ennél sokkal több erő lapul. Nekünk, erős embereknek annyira nem lényeges a külső, inkább a teljesítményen van a fő hangsúly – mondta el a „topolyai Toldi”, aki a mindennapokban kerékpárok összeszerelésével foglalkozik. Ha lehetősége van, rendszeresen részt vesz nemzetközi versenyeken is, így már hozott dicsőséget Topolyának többek között Romániából és Szlovákiából is.

A nemzetközi Strong Man verseny 12. topolyai kupáját maximális pontszámmal, valamennyi versenyszámban fölényesen győzedelmeskedve vehette kézbe Kecskés Roni, 2. lett Aleksandar Mačković, a képzeletbeli dobogó 3. foka Milan Potkonjának jutott, illetve 4. helyezett lett Milan Mrđenović. A rendezvényen teret kapott a paralimpia népszerűsítése is: Milorad Sinković kerekesszékes súlyemeléssel, kigyúrt felsőtestével bizonyította közönségének kitartását és rátermettségét.