2024. március 29., péntek

Gördülő Zöldítő

Egy magyarországi alapítvány erdei iskolát tartott Bácskossuthfalván és Palicson – Sajátos hangulatú előadás egy 8 méteres jurtában – A szervezők minden magyarlakta településre szeretnének e

A hétvégén egy felénk újdonságnak számító programban volt részük a bácskossuthfalvi és a palicsi általános iskolák alsós diákjainak. A Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítvány (KEVTA) szervezésében az erdei állatokkal, a természetes környezettel és a környezetvédelemmel ismerkedhettek meg a gyerekek. A Gördülő Zöldítő elnevezésű program Magyarországon már számos helyre eljutott, de ez volt az első külhoni útjuk – mondta el Schmidt József, a Kárpát-medencei Vadászok, Természetjárók Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Vidám hangulatban zajlott az előadás (Lakatos János felvétele)

Vidám hangulatban zajlott az előadás (Lakatos János felvétele)

– Alapítványunk Gördülő Zöldítő elnevezésű programja Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának és dr. Fazekas Sándor miniszternek a támogatásával jött létre. A programot Magyarországon 16 helyszínre juttattuk el, és mintegy 2000 gyermeknek mutattuk be. Rajtuk keresztül kb. 10 ezer szülő értesült róla, a médiamegjelenésünk pedig 350 ezres volt. A program lényege 3 részből áll: a gyerekeknek bemutatjuk a vadon élő állatokat és kicsinyeiket, az élőhelyeket épített és természetes környezetben, és van a környezet- és természetvédelmi rész. Ebben a hulladék elhelyezéséről beszélünk, valamint arról, hogyan kell viselkedni az erdőben. Ez utóbbi témával azért is foglalkozunk, mert a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. a támogatónk – mondta el Schmidt.

Az ötlet, hogy Vajdaságba is elhozzák a programot, egy vadásztalálkozón fogalmazódott meg. Fontos, hogy ne csak a magyarországi gyerekek férjenek hozzá ehhez a programhoz, hiszen az alapítványnak az is célja, hogy az anyaországon kívül élő magyarokat is megszólítsa – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

– E törekvésünket támogatja Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és a mezőgazdasági minisztérium is nyomon követi a külhoni magyarságra irányuló erőfeszítéseinket. A rendezvényünk teljesen díjmentes, sőt, tolmácsunk segítségével a magyarul nem értő kisgyerekeknek is át tudjuk adni ezt a programot. Két előadónk, Varga Zoltán és Kása Róbert a Vadkár Non-profit Kft. alkalmazottai és igazságügyi szakértők. Ők felnőtt vadászokat is készítenek fel vizsgára, ami azt jelenti, hogy az óvodáskortól egészen a felnőttkorig minden korosztály számára van felépített tematikánk. Azért találtuk a program ideális célcsoportjának az óvodásokat és a kisiskolásokat, mert ők még fogékonyabbak az ilyen témákra, és nagyobb örömmel számolnak be róla a szüleiknek. A foglalkozás interaktív, minden gyermeket megszólítunk, és részt vesz benne. Erről otthon beszámolnak, a szülők utánanéznek a témának, és következő alkalommal a családok talán már együtt fognak elmenni az erdőbe sétálni vagy egy erdei iskolába. De az is fontos, hogy ha elmennek egy szemetes mellett, akkor a gyermek abba fogja dobni a szemetét – számolt be Schmidt.

A program célja közelebb vinni a gyerekekhez a környezetvédelmet és az erdei állatok megismerését – mondta el lapunknak Tósaki Károly, a KEVTA vajdasági tagja és a program itteni szervezője. Az előadásokat egy 8 méteres jurtában tartják, ami most első alkalommal jutott el Magyarország határain túlra – tudtuk meg Tósakitól.

– Schmidt József és jómagam is azon vagyunk, hogy ezt a programot továbbvigyük, hogy eljusson minél több kisgyerekhez és az idősebb generációkhoz is. Szeretnénk a programmal minden olyan helységbe eljutni, ahol magyarok élnek. Épp ezért ezúton is kérek minden jó szándékú embert, hogy támogassa ezt a programot, hogy tovább tudjuk vinni – fogalmazott Tósaki.