2024. április 25., csütörtök

Készülnek a közegészségügyi tervek

Az érvényben lévő közegészségügyi, valamint a költségvetési rendszerről szóló törvény előírja, hogy minden önkormányzat köteles közegészségügyi tervet készíteni, amit az egészségügyi tanács javaslatai alapján a képviselő-testület fogad el. Ezen közegészségügyi terv rendelkezéseinek tiszteletben tartása, figyelembe vétele nélkül annak elfogadását követően semmiféle tervet nem készíthetnek, legyen szó oktatásról, kommunális ügyekről, infrastrukturális vagy akár gazdasági fejlesztésekről, vagyis minden esetben elsődleges szempontnak kell lennie az emberi egészségnek, illetve az emberek egészséges környezethez való jogának.

Az Egészségügyi Minisztérium, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet, valamint a Városok és Községek Állandó Konferenciája műhelymunkákat szervez országszerte, amelynek keretein belül minden önkormányzat elkészítheti, illetve segítséget kaphat a közegészségügyi terv elkészítésében. Kedden a szabadkai városházán tartottak műhelymunkát, ahol a helybeliek mellett jelen voltak Ada, Apatin és Zombor képviselői is. A műhelymunka célja, hogy a résztvevő községek és városok három hónapon belül elkészítsék a tervek szerint 2018 és 2025 között érvényben lévő közegészségügyi tervüket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az első műhelymunkán a munka első két fázisáról tudhattak meg többet a résztvevők. Az első fázis a felkészülés szakasza, amelyben az adatok összegyűjtése folyik, majd a második fázisban kerül sor egy-egy önkormányzat közegészségügyi térképének felrajzolására, vagyis a jelenlegi állapotok lejegyzésére, amely az alapja a jövőre vonatkozó terveknek. A következő műhelymunkára november folyamán kerül sor, ahova a résztvevők az első találkozáson elsajátított tudás alapján elkészített vázlattal jelentkeznek, és a tervek szerint decemberben esedékes műhelymunkát követően már mindenki kész tervvel rendelkezik. Ezután, az utolsó fázisban már csak a tervezet megvalósításának követése és a jelentések rendszerének felállítása következik.

A keddi műhelymunkán jelen volt Jasmina Tanasić, a Városok és Községek Állandó Konferenciája szociális tevékenységekkel megbízott tanácsosa, aki lapunk kérésére elmondta:

– A terv valójában nem jelent nagy újdonságot, hisz a legtöbb helyi önkormányzat már rendelkezik hasonlóval, azzal, hogy eddig több részletre volt szétosztva, és nem rendelkeztünk információkkal arra vonatkozóan, hogy pontosan ki az illetékes egy-egy területen, a terv illeszkedik-e egy nagyobb stratégiához, illetve a célok sem voltak tisztázva. Ezzel az új tervvel mindezt egy kalap alá szeretnénk hozni – nyilatkozta Tanasić, akitől azt is megtudtuk, hogy a terv segítségével javulhatnak a lakosok életkörülményei, hisz csakis olyan dolgokat engedélyez, ami nem ártalmas az egészségre. – A mindenkire érvényes tervezetekkel valójában azt szeretnénk elérni, hogy a közösségünk ellenálló legyen, hogy egészséges emberek éljenek benne, akik továbbra is itt szeretnének élni.

Mint említettük, a terv kidolgozása az elkövetkezendő hónapokban befejeződik. Amennyiben egy-egy önkormányzat nem rendelkezik elfogadott tervvel, az különböző szankciókra számíthat, habár a hiány leginkább csak baj esetén mutatkozik meg, amikor valakinek felelnie kell a mulasztásért.