2024. április 25., csütörtök
PÉTERRÉVE

Csaknem százan kérték a magyar állampolgárságot

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai kedden tizenhetedik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot Péterrévén. Ennek köszönhetően eddig összesen több mint 1500-an, a tegnapi napon pedig csaknem százan kértek magyar állampolgárságot a faluban.

Kinka Erzsébet, a Vajdasági Magyar Szövetség péterrévei szervezetének az elnöke elmondta: egyre többen tesznek eleget annak az állampolgári kötelességüknek is, hogy jelentik a családi állapotukban bekövetkezett változásokat vagy az elhalálozásokat, sőt sokan kérnek segítséget a Nemzeti Választási Irodánál történő regisztrációhoz is.
Magyarországon jövőre lesznek országgyűlési választások, de azoknak a kettős állampolgároknak, akiknek nincs magyarországi lakcímük és voksolni szeretnének, regisztrálniuk kell a Nemzeti Választási Irodánál. Ezzel kapcsolatosan Rusz Radován szabadkai konzul elmondta: a regisztrálás 10 évre szól, de egy szavazáson való részvétel vagy egy módosítás meghosszabbítja ezt a 10 éves határidőt. Ha valakinek időközben módosulnak az adatai vagy az a cím, amit értesítési címként megadott, akkor neki ezeket a változásokat jeleznie kell a Nemzeti Választási Irodának is. Ha rossz a lakcím, a név, vagy nem történt meg a regisztráció, a kettős állampolgár a 2018-as magyar országgyűlési választásokon nem élhet majd szavazati jogával.
Péterrévén legközelebb december 5-én lesz kihelyezett konzuli fogadónap.