2024. április 24., szerda
XL. FÉRFI-EB

Szlovénia történelmi sikere

Szlovénia megérdemelt és történelminek mondható győzelmével ért véget a 40. férfikosárlabda-Európa-bajnokság. A döntőben Szerbiát verte az egykori jugoszláv tagköztársaság, de a dolguk semmiképpen sem volt olyan könnyű, mint a kiégettnek tűnő spanyolok ellen, mert Aleksandar Đorđević a lehetőségeihez képest a legjobban felkészítette a csapatát, amely egy kis sportszerencsével akár nyerhetett is volna, mert három perccel a lefújás előtt 82:80-ra vezetett, s a támadás joga is nála volt. Mindez azonban nem volt elegendő a szélvész szlovénok ellen, akiket egy zseniális Goran Dragić vezetett, aki már a félidőre 26 pontnál tartott. A triplák tekintetében Klemen Prepelič is mindjárt a nyomában járt, mert a szőke fiatalember hihetetlen távolságokról eresztette el a legértékesebb lövéseket, ami ellen nem volt orvosságuk a szerbeknek. Másik oldalról az volt a taktika, hogy a centereket játsszák meg, ez az első negyedben működött is, ám ezúttal a szerbek legjobbja, Bogdan Bogdanović veszett el a ködben, s a padról nem volt méltó helyettesítése. Dragić végül 35, Prepelič pedig 21 ponttal zárt, sorsdöntő volt Anthony Randolph 11 pontja is, és a diadaluk értékét még növeli, hogy a harmadik negyed dereka után bokasérülést szenvedett a szlovénok csodagyereke, a 18 éves Luka Dončić, nélküle kellett befejezniük a meccset.

Szlovénia történetében ez a legnagyobb kosárlabdasiker, előtte 2009-ben érték el a legjobb helyezésüket, akkor a 4. hely jutott nekik az Eb-n. A szerbek ugyanebben az évben szintén ezüstérmesek voltak, jelenleg pedig olimpiai, világ- és Európa-bajnoki második hellyel büszkélkedhetnek.

Habár senki sem szeret döntőt veszíteni, ez a szerb ezüst valóban az arany fényével csillog. Ismertek az előzmények (hét meghatározó játékos mondta le a szereplést), de fölöttébb szimpatikus és sportszerű, hogy erre egy pillanatig sem hivatkozott a szövetségi kapitány, és kiválasztottjai olyan becsvággyal játszották végig az Eb-t, amire talán nem is emlékezünk. Mindezekért ígéretemhez híven meg kell követnem a csapatot, mert nem hittem, nem mertem hinni, hogy ilyen magasságokig jut el, s valóban leszögezhető, hogy Szerbia továbbra is nagyhatalom e labdajátékban, mert egy esetleges A és B csapattal akár két érmet is nyerhetnének egy ilyen megmérettetésen.

Szlovénia esetében az a tűz volt a csodálatraméltó, amely a csapatban égett. Lehet, hogy nem a legjobb egyének alkotják a „dežela” csapatát, de hogy a legegységesebb, leglelkesebb és taktikailag a legjobban felkészített együttesről van szó, az biztos. Itt kell megemlíteni a szövetségi kapitány Igor Kokoškov szerepét, mert a szerb nemzetiségű tréner újfent bebizonyította, hogy a világ egyik legnagyobb stratégája, aki mindent kihúzott ebből a gárdából.

Szlovénia így négy évig az ókontinens legjobbja, mert a jövőben már csak négyévenként rendeznek Eb-t. A helyszín(eke)t még nem jelölte ki a FIBA, de annyit lehet már tudni, hogy Spanyolország is pályázik a rendezői jogra, így szinte biztos, hogy ez az ország lesz az egyik vendéglátó. Hogy milyenek lesznek addigra az erőviszonyok, az nagy kérdés. A Pau Gasol és Juan Carlos Navarro vezette armada már biztosan nem lesz a régi, hiszen utóbbi máris bejelentette, hogy megválik a címeres meztől, de az idősebb Gasol sem lehet messze ettől a gondolattól, mert ő is 37 éves. A csapat leendő kapitánya tehát minden bizonnyal a 27. életévét taposó Ricky Rubio lesz, de felesleges aggódni a spanyol kosárlabdáért, mert Európa egyik legjobb ligájával rendelkeznek, és számos fiatal kopogtat a nagyválogatott ajtaján.

Goran Dragić, az Európa-bajnokság leghasznosabb játékosa a torna előtt három héttel jelentette be, hogy ő is befejezi a válogatottban. Nem mintha nem lenne utódja a vezér szerepében (Dončić), de nehezen képzelhető el, hogy ilyen siker után szögre akasztja a mezt a Miami Heat mesterlövésze, annál is inkább, mert még csak 31 éves, tehát beleférhet még egy ciklus, akár az olimpiáig, akár a következő Eb-ig.

Szerbiának ilyen téren nincs miért aggódnia. A bővebb válogatott gerince még sok örömet szerezhet, de ha ez nem is így lenne, ez az ország a kosárlabda-tehetségek olyan tárháza, hogy annak csodájára jár mindenki.

S a többiek? Talány. Az biztos, hogy a litvánok helyét a lettek vették át, egységes vélemény szerint ők is érmet érdemeltek volna ezen a jubiláris kontinensviadalon, s az a csapat lesznek a jövőben, amelyet mindenki el szeretne kerülni. Hogy a franciák, a görögök, a horvátok vagy épp az olaszok visszatérnek-e a diadal ösvényére, egyelőre még nem teljesen világos.

A „legek”

Az Eb legjobb kezdőcsapata: Goran Dragić (szlovén), Alekszej Sved (orosz), Bogdan Bogdanović (szerb), Luka Dončić (szlovén), Pau Gasol (spanyol).

Az Eb MVP-je: Goran Dragić.

Ki az az Igor Kokoškov?

Szlovénia szerb szövetségi kapitánya 1971. december 17-én született Beresztócon (Banatski Brestovac). Játékos korában a C. zvezdában is megfordult, majd 1992-ben indult meg az edzői pályafutása. Szerbiában az OKK Beogradnal kezdte, majd a Partizan ifiedzője is volt, s a még Jugoszlávia név alatt futó Szerbia felnőtt- és ifiválogatottja szakvezetőségébe is beletartozott, minden idők legfiatalabb jugoszláv kosárlabdatrénereként. Közben a Belgrádi Egyetemen diplomázott, majd 1999-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol első állomásaként a Missouri’s Tigers egyetemistacsapatánál kötött ki mint segédedző, s történelmet írt azzal, hogy az NCAA Division I. egyetemistaliga első európai vezetőedzője lett. 2000-ben már az NBA-nél kezdett, pontosabban az LA Clippers csapatánál, majd 2003-ban a Detroit Pistonshoz került.

Közben Szerbia és Montenegró válogatottjánál volt segédező, 2008-ban pedig Grúzia válogatottját bízták rá, s az ő vezetésével kerül fel ez az ország a kosárlabda térképére. Ezt a munkát 2015-ig végezte (ténykedéséért Mihail Szakasvili elnök Becsületérdemrenddel tüntette ki, amely Grúzia legmagasabb civil kitüntetése), közben a Phoenix Sunsnál, a Cleveland Cavaliersnél és az Orlando Magicnél dolgozott, jelenleg pedig a Utah Jazznél alkalmazzák, s a hírek szerint ő lesz az NBA első európai vezetőedzője. A történelemkönyvbe úgy is bevonult, mint aki első európaiként egy NBA All Stars-mérkőzés szakvezetői stábjához tartozott. Mindemellett Szlovénia szövetségi kapitánya.

Kokoškov 2010 óta amerikai állampolgár, nős, a felesége Patricia, egy fia (Luka) és egy lánya van (Elina-Grace).

Sokat fogunk még róla hallani…