2024. április 25., csütörtök

Észrevenni a környezetünket

Ludason találkoztak szombaton az ABC&T, a topolyai, az óbecsei és a péterrévei festőszakkörök tagjai

Az ABC&T, a topolyai, a becsei és a péterrévei festőszakkörök tagjai, megközelítőleg húszan, találkoztak Ludason, a helyi iskolában, ahol alkotónapot tartottak. Az eseményről Török István, az ABC&T Képzőművészeti Szakkör vezetője számolt be a lapunknak.

– Az óbecsei festők már régóta készülnek arra, hogy Ludasra menjünk alkotni. A kezdeményezés tehát tőlük ered és a ludasi iskolában találkoztunk. Gyönyörű volt az idő, kedvezett ahhoz, hogy a szabadban alkossunk. Ludas fontos helyszín a számomra. Talán több, mint negyven éve hívom Ludasra és Hajdújárásra a festőket. Nem csoda, elvégre Csurgón születtem, lenyűgöz a természet, szeretem Ludast, a környékét, és amikor lehetőség nyílik rá, akkor odainvitálom a képzőművészeket. Térségünk elismert festői fordultak ott meg, kezdetben egynapos találkozókat szerveztem Hajdújáráson, a Szúnyogcsárdában, majd pedig főleg Ludason. A szombati találkozón is tervbe vettem, hogy elmenjünk a Szúnyogcsárdához, de az idő szűke közbeszólt. Őszintén szólva nem igazán szeretem, amikor szorosan időhöz vagyunk kötve. Nagyon fontosnak tartom a kapcsolatok ápolását, a találkozásokat, és amikor végre komolyabb találkozót hozunk létre, nem jó, ha rohanni kell – mondta Török István, és kitért alkotások témáira.

– Sajnos arra fanyalodunk, hogy csaknem egész évben fényképekről fessünk. Az a néhány óra, amit a szakkörön töltünk el, legfeljebb arra elég, hogy felállítsunk egy csendéletet. Emiatt úgy vélem, hogy amikor a természetben vagyunk, akkor azt fessük meg, amit látunk. Vegyük észre mindazt, ami körülvesz bennünket, ez esetben a falu vagy az iskola egy részét. Annyi szép van a környezetünkben, egy élet sem elég ahhoz, hogy megörökítsük. Internet nélkül is találunk témákat. Végül voltak, akik az élő természetet festették meg, míg mások maradtak a fényképeknél. A lényeg az, hogy ne kelljen rohanni, mert az összecsapott munka nem szép. Amikor festünk, nem a pénzen gondolkodunk, hogy a mennyiért adjuk el a képet vagy ilyesmi. Az alkotómunka fontosabb mindennél. Hálásak vagyunk a ludasi iskolának, és fontosnak tartom, hogy képekkel gyarapítsuk az iskolagalériát. Ezúttal öt bácsalmási szakkörös képét, két festményt és három grafikát ajándékoztunk. Ludas gyönyörű, és régi álmom, hogy a ludasi Kosztolányi-házban amatőr művésztelepet tartsunk, színvonalasan alkotó festőknek, nemcsak felnőtteknek, hanem tanulóknak, diákoknak is. Örülnék, ha erre sor kerülne. Nagyon fontosnak tartom, hogy a képzőművészek találkozzanak egymással. Erre volt példa egy hónappal ezelőtt is, Horváth Lehelnek a Kisradanovác és Nagyradanovác között található tanyáján. Horváth Lehel a népballada-estünkön vett részt, ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy ott is találkozzunk. Nagyon jól éreztük magunkat, igazán inspiratív volt, Lehel az organikus építészetről is tartott nekünk előadást – újságolta Török István, és egy közelgő eseményre hívta fel a figyelmet.

– A tervek szerint október 23-án, a szabadkai Szabadegyetemen az ABC&T évzáró tárlatára kerül sor. Tavaly a topolyai szakkört hívtam meg vendégkiállítóknak, idén minden bizonnyal a pacsériakat köszönthetjük – mondta Török István.