2024. március 29., péntek

Bogdán József atya mesélt

Kelebián az Ars Sacra Fesztiválon vetítették a Fohász a déli végeken című dokumentumfilmet

Ritka az olyan filmbemutató, amelyen több mint 200-an gyűlnek össze. Fejős Csilla Fohász a déli végeken című dokumentumfilmjének júniusi törökkanizsai bemutatójára megtelt a helybeli színházterem. Vasárnap este az igényesen elkészített, megrendítő film kelebiai vetítésére is szép számú közönség jött össze. A magyarkanizsai Cinema Filmműhely gyártásában készült alkotás egy rendkívül őszinte portré Bogdán József papköltőről. A filmet Csubriló Zoltán fényképezte.

A vajdasági Ars Sacra Fesztiválon jelen volt a Bogdán József atya és Fejős Csilla rendezőnő is.

Paskó Csaba kelebiai plébános, az Ars Sacra Fesztivál szervezője a filmvetítést követő beszélgetést megelőzően Eperjes Károlyt idézte, aki szerint a magyarság egy karéj kenyérhez hasonlít. Ha héját megbontjuk, száradni kezd a béle, ezért kell a szórványra vigyázni, gondozni, mondta, utalva Bogdán József atya mostani szolgálati helyére, Fehértemplomra, ahol már alig él magyar, de ahol kiemelt fontosságú a „templom és az iskola”.

Bogdán József atyával Palatinus István, a Mária Rádió igazgatója és Bálint Ágota, a Mária Rádió szerkesztője beszélgetett. Akárcsak a filmben, a beszélgetésben is előtérbe került a papköltő sanyarú gyermekkora, hogy gyakran éhezett, hogy édesanyját nem is ismerte, mert az alig 27 évesen meghalt, a magány és a költészet. Bogdán József beszélt arról is, hogy hétköznaponként üres templomban tartja a szentmisét, de nem szomorodik el, hanem azt képzeli, mintha tele lenne a templom mosolygós arcú gyermekekkel. Megtanult csehül, mert híveinek nagyobb hányada cseh, a vasárnapi istentiszteleteken pedig magyar, német és horvát nyelven hangzik el a Mi atyánk kezdetű imádság.

Beszélt a Fehértemplom-környéki településekről is, kiemelve Udvarszállást, ahol még vannak magyarok, s ahol a hívekkel közelebbi kapcsolata van. Nemcsak hittanórákat tart, hanem magyar nyelvre is tanítja a kis nebulókat. Mint mondta, olyan közegben, ahol már alig élnek magyarok, nagyon tisztelik a magyar nyelvet.

Bogdán József arról is mesélt, hogy ő magát magyarnak vallja, sokáig titkolta roma származását, de ma már büszke arra, hogy honnan jött.

Fejős Csilla Fohász a déli végeken című portréfilmjét a szakma eddigi legjobb alkotásának tartja. A rendezőnő elmondta, azért döntött úgy, hogy Bogdán atyáról készít portréfilmet, mert egyfelől nagyon ritkán terem ezen a vidéken papköltő, másfelől azt is tudta, hogy a Kosztolányi-hagyaték őrzője, és mivel most a legtávolabbi bánsági településen szolgál, akkor úgy döntött, meg kellene látogatni és megkérdezni, ott Herczeg Ferenc és Gozsdú Elek szellemisége közelében hogyan érzi magát. Mint elmondta, volt egy elképzelése, hogy milyen filmet szeretett volna készíteni, ám amikor az előkészületek folytak, elállt az eredeti koncepciótól és egy nagyon őszinte beszélgetés került végül bele a filmbe, amelyben szó van szenvedésről, magányról, a költészet szépségéről, a magyarság fogyásáról és a kisebbségek helyzetéről a déli végeken.

Bogdán József atya a Szent György Lovagrend tagja. Rendtársai is megjelentek a filmbemutatón. Dr. Bogner István, a Szent György Lovagrend szabadkai priorátusának priorja köszöntötte a neves költőt és köztiszteletben álló plébánost.

A filmet a kelebiai templomkertben épülőfélben lévő Márton Áron Közösségi Házban vetítették. Ez volt az első rendezvény, amit a magyar kormány támogatásával készülő ház nagytermében tartottak.

Ma Kelebián az Ars Sacra Fesztiválon könyvbemutatót tartanak, Győrfi Marianna Templomépítők ünnepe című kötete a kelebiai katolikus hitélet múltját és jelenét mutatják be. Az est vendégei lesznek Horváth Árpád Sj, jezsuita, a Szív magazin főszerkesztője, dr. Bogner István nyugalmazott egyetemi tanár és Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros.

A fesztivál szervezője és koordinátora: ft. Paskó Csaba, Kelebia plébánosa, a szabadkai székesegyház karnagya, az egyházmegye zenei igazgatója, a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Pax Romana civil szervezet elnöke.

Az Ars Sacra Fesztivál vajdasági fővédnöke: dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.