2024. március 29., péntek

Újabb illegális tábort számoltak fel Észak-Franciaországban

Újabb illegális migránstábort számoltak fel kedden a francia hatóságok az észak-franciaországi Grande-Synthe-ben, ahol több százan éltek sátrakban. Az embereket buszokkal befogadóközpontokba szállítják át - közölték rendőrségi források.

Hétfőn a közeli Norrent-Fontes település közelében szüntettek meg a hatóságok egy spontán kialakult sátortábort, ahonnan 85 embert szállítottak el a megyei ellátóhelyekre.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) tájékoztatása szerint kedden több mint négyszáz embert helyeztek el menekültszállásokon, miután Grande-Synthe-ben egyre hidegebbre fordult az idő. A kiürítést mintegy kétszáz rendőr biztosította.

A táborhoz közeli A16-os autópályán a forgalomban jelentős fennakadások voltak, miután a migránsok egy része a rendőrség szerint nem kíván befogadóhelyre menni, és az autópályán próbált elmenekülni a rendőri intézkedés elöl.  

Helyszíni tudósítások szerint mintegy negyven nő és több mint ötven gyerek is élt a sátortáborban, amelynek felszámolását Damien Careme, a település polgármestere és Gérard Collomb belügyminiszter együtt kezdeményezte.

Másfél évvel ezelőtt a helyi önkormányzat itt nyitotta meg az első humanitárius, a nemzetközi normáknak megfelelő menekülttábort Franciaországban, alig negyven kilométerre Calais-tól. A tábort az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta. A telep azonban áprilisban leégett, s azóta ismét illegális sátortáborokat kezdtek kialakítani az újonnan érkező migránsok. 

A francia hatóságok tavaly ősszel felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i tábort, amelynek több ezer lakóját Franciaország-szerte kialakított menekültszállásokon helyezték el. Időközben azonban ismét számos illegális bevándorló tartózkodik az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környékén. A migránsok abban reménykednek, hogy észrevétlenül Nagy-Britanniába juthatnak, amitől életkörülményeik javulását várják.