2024. április 24., szerda

Háromszázhúsz

Napokig ünnepelt Zenta
A művelődési műsorokra megtelt a tér az új templom előtt

A művelődési műsorokra megtelt a tér az új templom előtt

A Lisieux-i Kis Szent Teréz-templom avatóján Áder János is jelen volt

A Lisieux-i Kis Szent Teréz-templom avatóján Áder János is jelen volt

A Kis Szent Teréz-templom

A Kis Szent Teréz-templom

A Létünk táncszínházi előadás Vajdaság újratelepítéséről szólt

A Létünk táncszínházi előadás Vajdaság újratelepítéséről szólt

Tűzzsonglőrök a Tisza-parti sétányon

Tűzzsonglőrök a Tisza-parti sétányon

Egy hét zsongás után mostanra, a hét közepére elcsendesült a Tisza-parti város, hiszen lezajlott a zentai csata 320. évfordulója alkalmából szervezett többnapos ünnepségsorozat. A rendezvények még a múlt hét derekán megkezdődtek, majd a hét végére besűrűsödtek, mígnem az események csúcspontja hétfőn következett el, hiszen akkor volt a csata tényleges évfordulója, vagyis Zenta város napja. Hogy kinek mennyire tetszett az ünneplés menete, ki mennyire volt elégedett a programokkal, és ki hogyan értékelte azt, hogy államfők találkoztak városunkban, az teljesen szubjektív dolog, az viszont tény, hogy a kínálat gazdag volt. Aki szórakozni akart, megtehette, aki művelődési rendezvényt keresett, az talált magának, aki a tudását akarta bővíteni, azt is megtehette, csak válogatni kellett.

Számomra a szombat esti tűzijáték kifejezetten szép volt, aki végignézte, érezhette, hogy nem mindennapi eseményre állították össze, volt egy íve, egy fejlődése és egy csúcspontja. Azt, hogy több ezer ember összejött akkor a Tisza-partján, azt igazolja, hogy nemcsak a zentaiak, de a környékbeliek is tudták, jeles évfordulót ülnek Zentán, és a tűzijáték biztosan szép lesz. A tömeg nem is oszlott fel, a többségük visszatért a Fő térre, ahol a Republic együttes adott kiváló koncertet. A rendezvényekből tovább szemezgetve a nemzetközi hőlégballon-találkozót mindenképp ki kell emelni. A megnyitója, mely minden évben a vásártéren zajlik, egyre több látogatót vonz, nem csak a községünkből. Igazi családi rendezvény ez, melyre apraja-nagyja kíváncsi, felnőtt és gyerek egyaránt ámulattal nézi, amint a földön szétterített anyag lassan megtelik meleg levegővel, és a hozzá csatolt kosárral együtt, utasokkal megrakva a magasba emelkedik, majd tovaszáll. A szervezőket dicséri, hogy azokra a gyerekekre is gondoltak, akik még sohasem repültek, nekik egy mini utazással kedveskedtek. Két hőlégballont is a földhöz rögzítettek, és ezek csak egy bizonyos magasságig emelkedtek, majd visszaereszkedtek a földre, és jöhetett egy újabb „kosárnyi” gyerek.

Ki kell emelni azt a kétnapos nemzetközi történésztalálkozót is, melyen a zentai csata eseményeit járták körbe a magyarországi, osztrák, török és szerbiai történészek, ugyanakkor arra a múzeumban megtekinthető kiállításra is fel kell hívnunk a közönség figyelmét, melyet a Budavári Önkormányzat adományozott a városnak. A kiállítás A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk címet viseli. Ez a kiállítás majd a városháza tornyában kap állandó helyet.

Áder János magyar és Aleksandar Vučić szerb elnök a zentai csata emlékművénél

Áder János magyar és Aleksandar Vučić szerb elnök a zentai csata emlékművénél

Akiket a hagyományőrző programok érdekeltek, azok is kedvükre válogathattak, hiszen a Fő téren és a Kertek helyi közösség előtt is felállított színpadon bőven akadt számukra nézni-, hallgatnivaló. A község területén működő valamennyi hagyományápoló csoport bemutatkozott, ugyanakkor külföldi vendégek is voltak, mégpedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, melynek fellépésével zárultak az ünnepi napok.

A 320. évforduló két fő eseménye Áder János magyar köztársasági elnök és Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök zentai találkozója volt, továbbá az, hogy püspöki szentmise keretében felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot. Az államfők a városnapi díszülésen is tiszteletüket tették, és szóltak is az egybegyűltekhez, valamint a Tisza-parti emlékhely megkoszorúzásán is részt vettek.