2024. április 25., csütörtök

Környezetvédelem, gazdaságfejlesztés, EU-csatlakozás

A szerb államfő és a külügyminiszter ötnapos látogatáson az USA-ban

Aleksandar Vučić államfő tegnap óta New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 72. ülésszakán. Az ötnapos amerikai tartózkodása során számos tárgyalásra is sort kerít – derül ki az elnöki sajtószolgálat közleményéből.

A szerb államfő amellett, hogy felszólal az ENSZ-közgyűlés ülésén, Emmanuel Macronnak, Franciaország elnökének szervezésében részt vesz a globális környezetvédelmi egyezmény ismertetésének közvitáján, illetve a Világgazdasági Fórum fenntartható fejlődés témájában szervezett csúcstalálkozóján és a Bloomber Global üzleti fórumán, valamint több bilaterális tanácskozásra is sor kerül. Mint a közleményből kiderül, Vučić találkozik majd António Guterres-szel, az ENSZ főtitkárával, Miroslav Lajčákkal, az ENSZ-közgyűlés elnökével, Szergej Lavrovval, Oroszország külügyminiszterével, illetve Recep Tayyip Erdoğannal, Törökország elnökével. Várhatóan eszmecserét folytat Abdel Fattah Khalil el-Sisivel, Egyiptom elnökével is, Charles Michellel, Belgium kormányfőjével, Erna Solberggel, Norvégia kormányfőjével, továbbá Elisabeth Millarddal, az Amerikai Egyesült Államok európai és euroázsiai kérdéseivel megbízott államtitkár-helyettesével, valamint Philipp Röslerrel, a Világgazdasági Fórum végrehajtó bizottságának tagjával.

A szerb külügyminisztérium is sajtóközleményében értesítette a közvéleményt arról, hogy Ivica Dačić külügyminiszter tegnap részt vett az ENSZ-reformokról szóló magas szintű tanácskozáson, amelyen jelen volt Donald Trump, az USA elnöke is.

A szerb külügyminiszter is számos találkozón lesz jelen. A Nyugat-Balkán külügyminisztereinek üzleti reggelijén az EU biztosával tárgyal majd a szomszédsági politikáról és az EU-bővítésről, ugyanakkor részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának a békeműveletek rendszerének reformjáról szóló nyitott közvitáján. Fehéroroszország szervezésében pedig részt vesz majd a Közép-európai Kezdeményezés államai külügyminisztereinek ebédjén is.