2024. április 26., péntek

Lehűl az idő

Szerdán jelentősebb csapadék várható Bánátban

Szerbia területén jelentősebb esőzésekkel lehet számolni szerdán – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Az előrejelzés szerint Bánátban és a Duna-melléken négyzetméterenként akár 20-30 milliméter eső is eshet tizenkét óra alatt, helyenként pedig ennél is több. Erősebb széllökésekkel is lehet számolni, így az egész ország területén sárga, Bánátban pedig narancssárga riasztás van érvényben.

Amíg a sárga színű meteorológiai riasztás lehetséges rossz időre, a narancssárga olyan időjárási viszonyokra figyelmeztet, amelyek anyagi kárt okozhatnak, illetve veszélyeztethetik az emberek és az állatok egészségét.

A következő napokban, péntekig hűvösebb idő várható, helyenként esőzésekkel. A nappali hőmérséklet az átlaghőmérséklet alatt alakul, vagyis ma reggel 9–14 Celsius-fok várható, de az ország északi részein 22 fok is lehet a legmagasabb hőmérséklet, délen pedig akár 30 fokot is mérhetnek.

Ma az ország északi területein és nyugaton mérsékelten vagy teljesen felhős időre lehet számítani, délután, illetve estefelé elered az eső. Helyenként jelentősebb csapadék várható, villámlás és égzörgés is előfordulhat. A legtöbb csapadék Bánátban és a Duna alsó szakaszánál várható.

Az ország középső tájain, illetve délen ugyanakkor túlnyomórészt sütni fog a nap, de a nap végére már beborul és fokozatosan csökken a hőmérséklet. Holnaptól szombatig a hőmérséklet nem haladja meg a 20 fokot, a legtöbb helyen 14-15 fok körül alakul, a hétvégén azonban kisebb felmelegedésre lehet számítani – áll a Hidrometeorológiai Intézet jelentésében.