2024. április 25., csütörtök

Hétszáz ember távozhat a Szerbiai Villanygazdaságból

A Blic értesülései szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége azt kéri a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vállalattól, hogy a munkahelyek újabb elrendezése során 700 fővel csökkentse az alkalmazottak számát február végéig. A napilap azt is hozzáteszi, hogy a kérdés valószínűleg fő témája volt James Roaf, a Valutaalap küldöttségi vezetője és az EPS képviselői között folytatott tegnapi megbeszélésnek.
Az EPS igazgatójának, Milorad Grčićnek a Blic forrása szerint felajánlják majd, hogy – bár tavaly 2000 ember hagyta ott a céget – a munkaerő-felesleg megoldása ne az önszántukból távozó dolgozók elbocsátásával, hanem a munkahelyek újbóli rendszerezésével történjen. A hírek szerint az első érintettek az adminisztrációban dolgozók lesznek. Lényeges, hogy a foglalkoztatottak számának csökkentése önkéntes távozásokkal történjen, és ne úgy, hogy fölösleges, a termelésben részt nem vevő munkahelyeket szüntetnek meg.
„Az IMF standardjai szerint még mindig túl sok az adminisztrációban foglalkoztatott munkaerő, amelyet nem földcsuszamlásszerűen, hanem rendszerezéssel kell megoldani. Az a javaslat, hogy ilyen módon csökkentsük legfeljebb 700 fővel a foglalkoztatottak számát 2018 februárjáig" – nyilatkozta a Blic forrása.
Az értesülések szerint tegnap találkozót tartott az IMF küldöttségével a Srbijagas igazgatója, Dušan Bajatović is, amiért ez a közvállalat nem tett eleget a cégstruktúrán belüli szerkezetátalakításnak, valamint a költségek csökkentése terén tett vállalásainak. A megbeszélésen a gázszállítói és gázszolgáltatói tevékenység még mindig el nem végzett szétválasztása mellett téma volt az is, hogy a vállalat még mindig nem adta el azokat a tulajdonában levő vállalatokat, amelyek kívül esnek a gázszolgáltatói tevékenységi körön. Ez alatt elsősorban a pancsovai Azotara és a nagykikindai ecetgyár, valamint az ugyancsak nagyikindai Toza Marković kerámiagyárat kell érteni.