2024. április 24., szerda

Eljárás a hódsági egészségház ellen

A közhasznú információk biztosa szerint nem megfelelően őrizték a páciensek személyes adatait

A közhasznú információk biztosa eljárást indít a hódsági egészségház és annak illetékesei ellen, miután a korábban lefolytatott felügyeleti eljárás során bebizonyosodott, hogy nem megfelelően őrizték a páciensek személyes adatait és az egészségi állapotukkal kapcsolatos információkat tartalmazó dokumentumokat, s ez oda vezetett, hogy az adatok egy részével visszaéltek. Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa közleményében elmondta, hogy néhány páciens személyes adatai a közösségi oldalakon és a médiumokban is megjelentek.

A közhasznú információk biztosának figyelmeztetése értelmében a hódsági egészségház 15 napon belül köteles megtenni a megfelelő lépéseket és erről tájékoztatni a biztos hivatalát. A biztos szabálysértési eljárás elindítását kezdeményezi az illetékeseknél az egészségház és annak illetékesei ellen.

Közleményében Rodoljub Šabić arra is emlékeztetett, hogy a páciensek egészségi állapotával kapcsolatos adatok különösen érzékenynek számítanak, azért az egészségügyi intézményekben dolgozók kötelesek tiszteletben tartani az ezek őrzésével kapcsolatos előírásokat.