2024. április 20., szombat
KÖNYVSAROK

Egy eltűnt nagymama nyomában

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan regényre hívjuk fel a figyelmet, amelyben furcsa módon eltűnik egy nagymama, de kislányunokáját nem csak ez a trauma éri. Romániai rögvalóság és gyermeki kiszolgáltatottság elevenedik meg a könyv lapjain.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! (Mentor)

2. Rejtő Jenő: Az ellopott futár (Alexandra)

3. Jókai Mór: Szegény gazdagok (Kossuth)

4. Fejős Éva: Bangkok, tranzit (Ulpius-ház)

5. Fábián Janka: A német lány (Ulpius-ház)

GYEREKOSZTÁLY

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában (Pagony)

2. Tea Stilton: A titokzatos idegen (Alexandra)

3. Leiner Laura: Szent Johanna gimi – Barátok (Ciceró)

4. Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában (Móra)

5. Szabó T. Anna–Tóth Krisztina–Varró Dániel: Kerge ABC (Magvető)

KÖNYVAJÁNLÓ

Józsa Márta: Amíg a nagymami megkerül (Noran)

Józsa Márta első regénye címét és külsejét tekintve gyerekkönyvnek tűnő, holott nem az. A borítón látható kislányfigura, s az elveszett nagymami címbe hívása nyilván a gyermeki léleknek köszönhető, aki a szerző szemüvege mögül előkacsint, derűs világ helyett azonban romokat lát, s a regényben hasonlókat láttat.

Az elbeszélő egy tragikus kislánysorsot bont ki, egy olyan gyerekét, aki már fiatalon megtapasztalja, hogy milyen Romániában kisebbségnek lenni, zilált családi körülmények közepette éli meg a nővé válást és a hatalomnak való kiszolgáltatottságot. Mindeközben a nagymamája is eltűnik.

Hogyan lehet kinőni egy meg nem történtnek álmodott gyerekkorból, és egy elveszett nagymamával a háta mögött felnőtté válhat-e egy gyerek? Nehéz megválaszolni, de Józsa Márta kísérletet tesz rá.