2024. április 20., szombat

Szabadkán is tanulhatnak a migránsok gyerekei

A szabadkai befogadóközpontban lévő gyermekek olykor csak egy-két hétig tartózkodnak ott, így nincs esélyük nagyobb ismeretanyag megszerzésére (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai befogadóközpontban lévő gyermekek olykor csak egy-két hétig tartózkodnak ott, így nincs esélyük nagyobb ismeretanyag megszerzésére (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai befogadóközpontban megkezdődött az ideiglenesen ott tartózkodó gyermekek általános iskolai oktatása. A tanítás a befogadóközpontban zajlik, így a bevándorlók gyermekei nem vesznek részt a helybeli általános iskolai oktatásban, habár korábban erről is hallhattunk híreket, hisz az oktatási minisztérium minden esetben az inklúzió fontosságára figyelmeztet. A migránsok oktatásában jelenleg négy szabadkai általános iskola, a Sonja Marinković, a Jovan Mikić, a Matko Vuković és az Október 10. Általános Iskola tanítói, tanárai vesznek részt, akik utazását szervezett keretek között végzik. Mint azt a Pannon RTV riportjából megtudtuk, a gyermekek elsősorban szerbül, németül és angolul, valamint matematikát tanulnak, mindezt játékos, énekes foglalkozásokon keresztül. Olyan szavakat, kifejezéseket, illetve olyan az alapvető műveltséghez tartozó fogalmakat és tudást sajátíthatnak el, amellyel könnyebben beilleszkedhetnek az adott környezetbe. A gyerekek két csoportba osztva tanulnak, fél 9-től 10 óráig a hét és tizenegy év közöttiek, míg a tizenegy és tizennégy év közötti generáció tagjai fél 11-től délig vesznek részt az oktatásban. A csoportokkal egyszerre két tanár foglalkozik.

A szabadkai befogadóközpontban lévő gyermekek különleges helyzetben vannak, hiszen csak ideiglenesen, olykor csak egy-két hétig tartózkodnak ott, és így nincs esélyük nagyobb ismeretanyag megszerzésére. A tranzitállomáson a gyermekek száma folyamatosan, egyik napról a másikra változik, az eddigiek során 7 és 15 fő között mozgott.

Az oktatási projektumot az UNICEF támogatja, és a szerb oktatási minisztérium koordinálja.