2024. április 20., szombat
Október 16-án

Árverezik a Jugoremedija vagyonát

Október 16-ára jelentette be Radovan Savić csődeljárási igazgató a csődbe jutott nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár vagyonának az árverését, amit a cég székházában tartanak meg 12 órai kezdettel.

Gazdára várnak (Fotó: Kecskés István)

Gazdára várnak (Fotó: Kecskés István)

A gyárat mint jogi személyt kínálják a vevőknek a teljes vagyonával, amelyet 1,9 milliárd dináros kikiáltási áron hirdettek meg. A vagyonhoz tartozik a 73,5 ezer négyzetméteres ipari komplexum, amelyben a gyógyszergyár csarnokai, fűtőháza, energiabiztosító részlege, raktára, ügyviteli épülete és más létesítményei találhatók. A vagyonát képezi továbbá 21 gyógyszer gyártásának a szabadalma (ami pillanatnyilag bírósági per tárgyát képezi), valamint 28 jármű és a raktárkészlet is.
Az árverésen az vehet részt, aki október kilencedikéig megvásárolja az 500 ezer dináros dokumentációt és letétbe helyez 762 ezer dinárt.
Miután a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság megerősítette a nagybecskereki Gazdasági Bíróság végzését, amelynek értelmében felszámolással kell befejezni a Jugoremedija gyógyszergyár csődeljárását, a gyár vagyonának az eladását sokáig az gátolta, hogy az érdekelt felek nem tudtak megállapodni a gyár vagyonának az értékében.
Először 22 millió euróra becsülték a vagyonukat, ami valamennyivel kevesebb, mint a tartozásuk. Másodjára 68 millió euróra, harmadszor pedig 17 millió euróra becsülték a gyógyszergyárnak a vagyonát. A legutolsó és végleges vagyonfelbecslést az SM Ingenering ellenőrei végezték el. Szerintük a Jugoremedija vagyonának az értéke több mint négymilliárd dinár, vagyis több mint 32 millió euró.
A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozása után – három és fél évvel később – a privatizációs szerződést felbontották. 2007 és 2012 között a gyár korábbi dolgozói vezették a gyárat. Az újraindulás eredményesnek ígérkezett, sikerült némi beruházást is megvalósítani, de 2012 decemberében csődeljárás indult és munka nélkül maradt négyszáz dolgozó.