2024. április 19., péntek

Lille-ben nem történt csoda

Mivel szombaton a francia páros vezetéshez juttatta a vendéglátókat, Szerbiának a Davis-kupa elődöntőjének utolsó napján két egyéni győzelem kellett volna a csodához. Jo-Wilfred Tsonga azonban négy játszmában legyőzte Dušan Lajovićot, Franciaország ezzel győzött, és bejutott a döntőbe, a szabályok értelmében pedig Lucas Pouille és Györe László meccsét nem is játszották le.

Az ünneplő francia csapat (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő francia csapat (Fotó: Beta/AP)

A páros meccsen Filip Krajinović és Nenad Zimonjić csak a harmadik játszmában szorongatták meg a Herbert/Mahut kettőst, tegnap pedig Lajović nagyszerűen kezdett, az első játszmában egyértelműen jobb volt a veterán Tsongánál. A második játszma elején fordult a kocka, s azután a francia már nem engedte ki a kezéből a meccs fonalát. A francia válogatott a november 24-e és 26-a közötti döntőben a Belgium–Ausztrália találkozó győztesével mérkőzik. Ha a belgák nyertek, a franciák a vendéglátók, ellenkező esetben Ausztráliába utaznak.

Dušan Lajovićnak két nagy ellenfél már sok volt (Fotó: Beta/AP)

Dušan Lajovićnak két nagy ellenfél már sok volt (Fotó: Beta/AP)

A minősítőben fantasztikusan kezdett a magyar válogatott az oroszok ellen. Előbb Fucsovics Márton legyőzte Andrej Rubljovot, azután Karen Hacsanov egyenlített a Balázs Attila elleni diadallal, majd szombaton a Fucsovics/Balázs páros újra megszerezte a vezetést. Tegnap eső miatt a délutáni órákban még nem kezdődött meg a harmadik játéknap műsora, melyet Fucsovics és Hacsanov nyitnak.

Oszakában sem szombaton, sem pedig vasárnap nem játszhattak a tájfun miatt, elsőnek pedig Kazahsztán – a címvédő Argentínát búcsúztatta – és Németország harcolták ki a világcsoport jogát a jövő idényre.

Babos Tímea az este Québecben pályafutása hatodik döntőjében a negyedik serlegéért játszott a belga Alison Van Uytvanckkal. Az elődöntőben Babos jó játékkal nyert a cseh veterán Lucie Šafářová ellen, akit februárban a budapesti döntőben is legyőzött.

Las Vegasban Ivana Jorović a negyeddöntőben, Reddingben Jovana Jakšić az elődöntőben veszített. E héten a férfiak Szentpéterváron és Metzben lépnek fel. Az orosz városban Viktor Troicki és Dušan Lajović játszik, a guangzhoui női tornán Aleksandra Krunić az ukrán Leszia Curenkóval kezd, és tornát játszanak még Tokióban és Szöulban.

A romániai Nagyszeben challenger tornáján Györe László a 2. kiemelt, és a selejtezőből vár ellenfelet, Izmirben pedig Nikola Milojevićet és Danilo Petrovićot sorsolták. A kis tornákon játszanak még Miomir Kecmanović, Marko Tepavac, Jorović, Nina Stojanović, Dejana Radanović, Balázs stb.

A székesfehérvári női ITF-tornán a magyar Udvardy Panna negyedszer nyert serleget e versenyrangban.

DAVIS-KUPA, világcsoport, elődöntő: Franciaország–Szerbia 3:1 (Herbert/Mahut–Krajinović/Zimonjić 6:1, 6:2, 7:6, Tsonga–Lajović 2:6, 6:2, 7:6, 6:2), Belgium–Ausztrália 1:2. Minősítő: Magyarország–Oroszország 2:1 (Fucsovics–Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3, Balázs–Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7, 1:6, Balázs/Fucsovics–Kravcsuk/Medvegyev 7:6, 6:4, 7:6), Kazahsztán–Argentína 3:2, Kolumbia–Horvátország 1:2, Svájc–Fehéroroszország 2:2, Hollandia–Csehország 2:2, Portugália–Németország 1:3, Japán–Brazília 2:0, Kanada–India 2:1.

SZENTPÉTERVÁR. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Nedelko–Krstin 6:3, 6:4.

QUÉBEC. – A női torna negyeddöntőjében: Babos–Abanda 6:3, 6:2, Šafářová–Hradecká 6:4, 7:5, Maria–Vickery 6:1, 6:3, Van Uytvanck–Dolehide 6:2, 6:2, elődöntő: Babos–Šafářová 7:6, 6:4, Van Uytvanck–Maria 6:1, 6:2.

TOKIÓ. – A női torna elődöntőjében: Dijasz–McHale 6:4, 0:6, 6:3, Kato–Fett 4:6, 7:6, 6:4, döntő: Dijasz–Kato 6:2, 7:5.

LAS VEGAS. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: A. K. Schmiedlová–Jorović 7:5, 6:2,

REDDING. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jakšić–Whoriskey 5:7, 6:2, 7:5, elődöntő: Anderson–Jakšić 6:4, 6:3.

SZÉKESFEHÉRVÁR. – A női ITF-torna elődöntőjében: Udvardy–Bondár 7:5, 7:6, Jani–Fedorisin 5:7, 6:0, 6:1, döntő: Udvardy–Jani 7:5, 6:3.