2024. április 25., csütörtök

Megerősítették tisztségében a NAÜ-főigazgatóját

Működik az Iránnal kötött atomalku, az országot a világ legszigorúbb ellenőrzési rendszerének vetik alá - jelentette ki hétfőn Bécsben Amano Jukija, akit újabb négy évre megerősítettek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatói tisztségében.

A bécsi székhelyű szervezet tagállamainak képviselői egyhangúlag döntöttek Jukija újraválasztásáról. A 70 éves japán diplomata olyan időszakban áll a szervezet élén, amikor az Egyesült Államok kormánya elállhat attól a megállapodástól, amelynek célja az iráni nukleáris program megfékezése.

A NAÜ vezetője most azt hangoztatta, hogy Irán teljesítette az atomalkuban vállalt kötelezettségeit, az ország a világ legtüzetesebb ellenőrzési rendszerének veti alá magát.

Donald Trump amerikai elnök álláspontját Rick Perry energiaügyi miniszter tolmácsolta a NAÜ tagjainak. Trump tudatta a szervezettel, Washington eláll a megállapodástól, ha a NAÜ nem ellenőrzi elég szigorúan az egyezség végrehajtását, az Egyesült Államok "nem fogad el olyan egyezséget, amelynek végrehajtása gyenge lábakon áll, vagy amelyet nem megfelelően ellenőriznek".

Irán szerint viszont az Egyesült Államok "nyíltan ellenséges" hozzáállása fenyegeti az atomalkut. Ali Akbar Szálehi iráni alelnök, az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője szerint Washington "elfogadhatatlan követeléseket" támaszt azáltal, hogy a megállapodásra hivatkozva iráni katonai létesítmények ellenőrzését várja el a NAÜ-től.

Amanót 2009-ben választották először a szervezet élére. Idén nem is volt vetélytársa a tisztségre, számos tagállam arra kérte, hogy segítsen megvalósítani az Iránnal atomprogramjáról kötött megállapodást, amelynek része, hogy a NAÜ szigorú ellenőrzéseket végez.

A diplomata nagy tapasztalatra tett szert a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását célzó tárgyalások terén, mielőtt 2005-ben hazája NAÜ-nagykövete lett.