2024. április 24., szerda

Ismét rossz idő tombolt Szerbiában

Vasárnap délután ítéletidő söpört végig az országon. A zivatar és a viharos erejű szél számos településen okozott kárt. Újvidéket és Belgrádot kevéssel 14 óra előtt erős szél érte el.

A székvárosban több mint 100 k/h-s szél tombolt, amelynek következtében porfelhő lepte el a személygépkocsikat, faágakat kapott fel, továbbá közlekedési táblákat döntött ki, sőt néhol konténert sodort az útra.
A begaszentgyörgyi községben nagyobb károk következtek be, és elrendelték a válságstáb összehívását. Rumán a viharos idő megbénította a közlekedést.
Belgrádot erős vihar és gyengébb eső sújtotta, Borča településen egy ötéves kisfiú szenvedett fejsérülést, miközben ráesett egy faág. Egy másik, borčai lakos fejsérülését pedig a szél által bevágott ablak okozta. Az elsősegély-szolgálatot Borča, Zimony és Újbelgrád területén hívták ki a helyszínre. Belgrádban az erős szél felkapott egy pléhtetőt, majd az egy autóra zuhant. Voždovac városrészben egy általános iskola maradt tető nélkül.
Šabacon az autóbusz-állomás közelében található négyemeletes épület tetőszerkezetének egy részét vitte el a szél. Az ítéletidő a vetésnek sem tett jót Šabacon. A polgároknak áramszünettel is számolniuk kellett. Hasonló helyzet alakult ki Mitrovicán, Inđiján és Ópázován.
A rossz idő ellenére a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren a közlekedés zavartalanul zajlott, csupán néhány járatnál jelentettek késést.