2024. április 25., csütörtök

Hatékonyabbá tennék az ingatlanadó megfizettetését

Branko Ružić: A helyi önkormányzatok legtöbbjében az ingatlanadó rossz megfizettetése miatt hatalmas a költségvetési hiány

Dušan Vujović, pénzügyminiszter, Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter és Philippe Guex, Svájc belgrádi nagykövete aláírták az együttműködési megállapodást, amelynek mentén megkezdődhet az Ingatlanadó reformja elnevezésű projektum kivitelezése A szóban forgó projektumtól a helyi ingatlanadó jobb megfizettetésére számítanak a felek.

Branko Ružić elmondása szerint a programban több mint 40 szerbiai helyi önkormányzat vesz részt. Ezek az önkormányzatok a támogatásnak köszönhetően frissíteni fogják az ingatlanok nyilvántartását, annak reményében, hogy a későbiekben jobbá válik az ingatlanadó megfizettetése. Az öt legsikeresebb helyi önkormányzat között egymillió svájci frankot osztanak ki, tette hozzá Ružić, aki a folytatásban arról beszélt, hogy a helyi önkormányzatok legtöbbjében éppen az ingatlanadó rossz megfizettetése miatt hatalmas a költségvetési hiány, ez pedig eladósodáshoz vezet. A négyéves projektum során befolyó, a korábbiakhoz képest többletnek számító bevételeket a helyi infrastruktúra fejlesztésére fordítják, emelte ki Ružić.
Svájc a teljes projektumot 91 millió euróval támogatja, nyilatkozta Guex. Mint hozzátette, ezzel az összeggel immár 300 millió euróra rúg Svájc támogatása Szerbia irányába az elmúlt 30 évben.
Próbajelleggel a projektumot 2013 és 2016 között kilenc szerbiai helyi önkormányzatban valósították meg. Ezekben az önkormányzatokban átlagban 197 százalékkal növekedett az ingatlanadó megfizettetése, miközben az adókulcsot nem növelték.