2024. április 19., péntek

Zengett a zentai sportcsarnok

Szentmihály-napi táncháztalálkozót tartottak
A Zengőkert szabadtéri színpadon sokan bekapcsolódtak a táncoktatásba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Zengőkert szabadtéri színpadon sokan bekapcsolódtak a táncoktatásba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Benépesült tegnap a zentai sportcsarnok és környéke, hiszen első alkalommal tartották meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat. A Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által szervezett hiánypótló rendezvény színvonalas, gazdag, tartalmas programokat kínált egész napra, kicsik és nagyon egyaránt jól érezhették magukat. A délelőtti órákban, mielőtt eleredt volna az eső, kint a Népkertben a Furfangos csudavilág játékparkja várta a gyerkőcöket hordólovaglással, békaugratóval, tandem sítalppal, gólyalábakkal, ördöglakatokkal, logikai játékkal, lyuklabirintussal, légágyúval, célbadobóval, valamint számos más ügyességi játékkal, ugyanakkor a Zengőkert szabadtéri színpadon az érdeklődők táncolni tanulhattak. Bent a sportcsarnokban úgyszintén a táncé volt a főszerep, a néptáncoktatásba bármikor be lehetett kapcsolódni, hiszen vajdaság kiváló néptáncosai tanítottak. A nap folyamán kalocsai, sárpilisi, doroszlói, kupuszinai, györgyfalvi, bácskai Tisza menti, dél-alföldi táncokat tanítottak, és volt, hogy annyian táncra perdültek, hogy szinte mindenki a sportcsarnok közepén ropta. A táncoktatók között volt  Baji Endre, Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó, Ifj. Gazsó Tibor és Varga Viola, Resócki Roland és Vázsonyi Csilla, Tóth Gábor és Goda Kata, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna, Brezovszki Roland és Brezovszki Tamara. Akiket az éneklés gyönyörködtet, azok is találtak maguknak elfoglaltságot, népdaloktatás is volt ugyanis, sőt kézműves-foglalkozások, hangszer- és mesterségbemutatók is csalogatták a gyerekeket.

A nap folyamán fellépett többek között a Juhász zenekar, a Csalóka zenekar, a Csörgő citerazenekar, a Fokos zenekar, a Guzsalyas énekegyüttes, a Szökős zenekar, a magyarországi Csurgó zenekar pedig gyermekkoncertet tartott.

A nap fénypontja az esti gálaműsor volt, melynek táncosai a topolyai Cirkalom, az óbecsei Szelence, a kishegyesi Rizgetős és a Tálentum táncegyüttes volt Szabadkáról. A gála után hajnalig tartó táncház következett. A rendezvény idején mindvégig várta a vendégeket a Folkkocsma is élő zenével és jó itallal.