2024. április 18., csütörtök

Lesz-e hamburgerrekord?

(Horváth Zsolt felvétele)

(Horváth Zsolt felvétele)

Csütörtökön a zentai Sándor Flórián pálinkafőzdéjében ezúttal nem a jóféle papramorgó kifőzésére gyűlt össze több helybéli civil szervezet képviselője, hanem azért, hogy hivatalosan is felavassák, pontosabban, hogy egy magyarországi rekorddöntési kísérlet előtt működés közben is kipróbálják Balog Gorannak, a vajdasági magyar szakácsklub tagjának az újonnan elkészített, 250 centiméter átmérőjű tárcsáját. A gasztronómia zentai amatőr mestere lapunknak elmondta, hogy céljuk szeptember 30-án a magyarországi Abádszalók városnapján megdönteni a legnagyobb magyarországi hamburger rekordját, ezután pedig 250 méter hosszú kolbászt is sütni fognak a nemrég elkészült óriási tárcsán.

– Az ilyen hatalmas tárcsán a sütés során a hőmérsékletre és a sütés időtartamára nagyon oda kell figyelni ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen – mondta beszélgetőtársunk. – Ezenkívül a kellő pillanatban történő megfordításra is ügyelni kell, mert csak így sül át megfelelően a hús.

Balog Goran egyébként az előző évekhez hasonlóan az idén is sok versenyen részt vett, versenyzőként és szervezőként egyaránt. Az év elején jelen voltak az abádszalóki disznótorfesztiválon és a Szent István-napi ünnepségen, Zentán pedig egyik szervezője volt a Lovastanyán megrendezett aratóünnepségnek.

Arról nincsenek pontos adataink, hogy jelenleg mekkora hamburger tartja a rekordot Magyarországon, a legnagyobb hamburger Guinness-rekordját viszont egy 1,16 tonnás húspogácsás óriászsemle tartja, amelyet a németországi Pilstingben készítettek el 2017. július 9-én.

A csütörtöki „főpróbán” a kiváló hangulatról a Sarkantyú zenekar gondoskodott, amelynek tagjai úgyszintén részt vesznek majd az abádszalóki városnapon.