2024. április 24., szerda
VASÁRNAP ZENTÁN

Táncháztalálkozó és sokadalom

Holnap, vasárnap Zentán a sportcsarnokban nem mindennapi eseményre kerül sor, ugyanis a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében Szent Mihály-napi Táncháztalálkozóra és Sokadalomra várják az érdeklődőket. Az egynapos nagyrendezvényen Vajdaság kiemelkedő népzenészei és néptáncosai lépnek föl és oktatnak, valamint koncertet adnak a Kárpát-medencéből meghívott vendégzenekarok és a legnépszerűbb vajdasági bandák is.

A délelőtt és a kora délután a gyermekeké lesz, akik szabadtéren vetélkedhetnek és játszhatnak. A Furfangos csudavilág játékparkja várja őket hordólovaglással, békaugratóval, tandemsítalppal, gólyalábakkal, ördöglakatokkal, logikai játékkal, lyuklabirintussal, légágyúval, célba dobóval és számos más ügyességi játékkal. A programok változatossága kielégíti minden korosztály érdeklődését, a játszóházban népi játékokkal várják a gyerekeket, lesznek kézműves-foglalkozások, hangszer-, mesterség-, viseletbemutatók. Ugyanakkor be lehet kapcsolódni a néptánc- és a népdaloktatásba is, ahol Vajdaság kiváló énekesei és néptáncosai tanítanak. A rendezvény kiemelkedő programja a 20 órakor kezdődő gálaműsor, amely után közös, reggelig tartó mulatság, táncház veszi kezdetét. A kirakodóvásár késő estig látogatható, a folkkocsmában reggeltől reggelig szól a zene, tart a jókedv, amit a rendezvény zenészei szavatolnak. Fellépnek és tanítanak: a Csalóka zenekar, Csizmadia Anna népdalénekes, a Csörgő citerazenekar, Égető Emese népdalénekes, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, Fábri Géza népzenész, a Fokos zenekar, Gólya Márton cimbalmos, a Guzsalyas énekegyüttes, a Juhász zenekar, Kisimre Szerda Anna népdalénekes, Lukács Imre népzenész, Micsik Béla népzenész, Szabó Annamária népdalénekes, Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, Szép Benedek mesemondó, a Szökős együttes. Vendégeink a Kárpát-medencéből: az erdélyi Üver zenekar, a felvidéki Duna Folk Band és a Sodró zenekar Kárpátaljáról. Gyermekkoncertet tart a magyarországi Csurgó zenekar. A gálaműsor táncosai a topolyai Cirkalom, az óbecsei Szelence, a kishegyesi Rizgetős és a Tálentum táncegyüttes Szabadkáról.

A helyszínen Helyi értékek kisfarsangja címmel bemutatkozási lehetőséget kínálnak az egyesületeknek, a települési értéktáraknak és baráti társaságoknak, ugyanakkor Hencidától Boncidáig címmel néprajzi vetélkedőt is tartanak 6 fős csoportok részére 10-től 16 éves korig.

A program 10.30-kor a városháza előtti Fő téren felvonulással kezdődik. A Zsiráfok utcaszínházi kompánia és a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fúvószenekarával a gyermekcsoportok a sportcsarnokig vonulnak, ahol 11.20-kor Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjével veszi kezdetét a nagyszabású rendezvény, mely a néptáncosok, népzenészek jókedvét ismerve minden bizonnyal a hajnali órákig tart.

Az esemény ingyenes.