2024. április 24., szerda

Mézfesztivál Újvidéken

A 23. Újvidéki Mézfesztiválon, a Szabadság téren nemcsak a helybeliek nézegették és vásároltak mézet és méhészeti termékeket a hétvégén, hanem a tartomány székvárosába látogató külföldi turisták is.

A méz, a természet egyik legerősebb antibiotikuma, a természetgyógyászat köhögés csillapítására, immunerősítőként ajánlja (Bozsoki Valéria felvétele)

A méz, a természet egyik legerősebb antibiotikuma, a természetgyógyászat köhögés csillapítására, immunerősítőként ajánlja (Bozsoki Valéria felvétele)

Főleg virágméz és akácméz került szatyrukba, de voltak, akik most választottak először erdei, hársfa- és napraforgómézet, vagy mézitalokat. A méhészek mutatós kiszerelésben kínáltak méhpempőt, propoliszt, valamint mézkülönlegességeket, továbbá mézkeverékeket: bronhimézt, kaprosmézet, mézet méhpempővel, mézet propolisszal, 600-tól 1000 dináros áron. A tiszta méhpempőért 10 g-os kiszerelésben és a mézkivonatú kenőcsökért gombásodás, bőrgyulladás kezelésére 20 ml-es kiszerelésben 500 dinárt kértek. A pollenért, valamivel kevesebb mint 200 g-os kiszerelésben, 400 dinárt, félkilós csomagolásban pedig, amelyet mélyhűtőbe kell tárolni, 1000 dinárt kértek. A propolisz csöppek (10 ml) ára 100 dinár volt. A kerékpárülés megvédésére, húsvéti tojásfényesítésére használatos kis, tiszta viaszdarab, amelyet kozmetika szerekbe is kevernek, 100 dinárért, és a vérszegénység elleni készítmények, valamint akácmézzel leöntött dió, mandula, áfonya 800 dinárért voltak kapható.

Vásároltak is az emberek, mindenből keveset, hogy a felkészítsék szervezetüket az őszi–téli időszak kihívásaira. Nem a mézárakat tudakolták és sokallták a 800-tól 1000 dinárt azok, akik megkülönböztetik a házi mézet az üzletben méz néven forgalmazott édes, folyékony nedűtől. A fesztiválon kiállítottak olyan méhészek is, akik termékeik minőségéért díjakat, elismeréseket kaptak.

Aki a későbbiek során is szeretne rendelni a méhészektől, azoknak gyorsposta-szolgáltatással tudják eljuttatni termékeiket.