2024. április 19., péntek

Emléktábla Juhász Erzsébet egykori lakóházán

Juhász Erzsébet topolyai származású író, kritikus, irodalomtörténész, pedagógus, az irodalomtudomány doktora 1947-ben született Topolyán, és 1998-ban hunyt el Újvidéken. Az idei év Juhász Erzsébet-emlékév Topolyán, melynek keretében a topolyai polgárok számos olyan rendezvénnyel találkozhatnak, melyek valamilyen módon kötődnek Juhász Erzsébet személyéhez. Az év folyamán igyekeztek minden korosztályt megszólítani az emlékév jegyében. Szeptember 14-én Juhász Erzsébet egykori lakóházán emléktáblát helyeztek el. Az emléktábla ötlete már a múlt évben felmerült, az idén pedig realizálódott is. A Film-Múzeum civil szervezet elnöke, Gazsó Hargita leplezte le az emléktáblát, mely bronzból készült, Csernik Attila tervei alapján, az Antal Öntöde kivitelezésében. A tábla elkészítését Topolya község támogatta.

Az emléktábla-avatás után a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében Gazsó Hargita tartott vetítéssel egybekötött előadást A leveleket lapozgatom címmel. Előadásában Herceg János és Juhász Erzsébet levelezéséről beszélt, valamint azokból a levelekből válogatott, melyek a Határregény írásának idején keltek.

Az előadásból megtudhattuk, hogy Juhász Erzsébet jó, mondhatni, baráti viszonyt ápolt Herceg Jánossal, aki Doroszlóról, a Mosztonga-parti házból írta a leveleit. A 90’-es években, amikor a Határregény témája foglalkoztatta, folyóiratok szerkesztőivel, irodalomtörténészekkel is levelezésben állt, és leveleiben ki-kitért a készülő regényre. Többek között Ilija Mihállyal, Olasz Sándorral és Elek Tiborral is levelet váltott.