2024. április 24., szerda

Kihívásokkal teli idők

Megtartották a topolyai községi képviselő-testület ünnepi ülését

A Cantus Firmus Kamarakórus előadásában Szerbia és Magyarország himnuszának elhangzása után vette kezdetét a topolyai községi képviselő-testület pénteki díszülése a moziteremben. Saša Srdić, a testület elnöke és Kislinder Gábor polgármester köszöntője és az önkormányzatot vezető testület fennállásának elmúlt 15 hónapját értékelő beszéde után nyújtották át az idei Pro Urbe díjakat. Ebben az évben Topolya meghatározó alakja, Radics Ilona, szerzetesi nevén Bertilla nővér és a Bethesda Szeretetszolgálat –  a közösség érdekében végzett – tevékenységét ismerte el a község, valamint kézbesítették a Plakett elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket. 

Topolya Pro Urbe díjasai (kép: Gergely Árpád)

Topolya Pro Urbe díjasai (kép: Gergely Árpád)

A topolyai községi képviselő-testület ünnepi ülésén Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke több nyelven elhangzott köszöntő szavai után üdvözölte a község meghívott vendégeit, az országos és a tartományi szinten tevékenykedő képviselőket, a köztisztséget ellátó vendégeket, a magyarországi, illetve romániai testvértelepülések, valamint a szomszédos községek küldöttségét, a nemzeti tanácsok, a Topolyán tevékenykedő intézmények, közvállalatok képviselőit, illetve valamennyi résztvevőt.

– A topolyai községi képviselő-testület ebben a felállásban 2016 júniusa óta vezeti a községet. Ebben az időszakban körülbelül 225 tárgyban hozott döntést. Az esetleges nézetkülönbségek ellenére valamennyi képviselő a közösségünk fejlődését tartja szem előtt. A nyilvánvaló nehézségek mellett az elmúlt 15 hónapban meggyőződésem, hogy a testület a fejlődés útjára vitte községünket – mondta értékelőjében Saša Srdić.

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszönetet mondott a képviselőknek, az önkormányzatban tevékenykedőknek és a polgároknak a helytállásért az elmúlt hónapokban.

Az ünnepi ülés résztvevői a himnusz hallgatása közben

Az ünnepi ülés résztvevői a himnusz hallgatása közben

– Valamennyi nehézség ellenére az önkormányzat munkáját higgadt megfontoltság, fiatalos lendület és tenni akarás jellemezte az elmúlt időszakban. Lebontottuk a Vénuszt, és nagy erőkkel készülünk arra, hogy újjáépítsük. A jövő hónapban adjuk át multifunkcionális színháztermünket, sportpályákat avattunk, a tartomány támogatásának köszönhetően felújítottunk több körgyűrűt, fejlesztések történtek az ipari parkban, rendeztük több út problémáját, vissza nem térítendő támogatásainkkal hozzájárultunk a község mezőgazdasági termelőinek a boldogulásához, több fejlesztés zajlik jelenleg is falvainkban. Mögöttünk van számos sikeresen lebonyolított kulturális program, a község több épületének törvényesítése, a topolyai egészségház problémájának kezelése – összegezte a polgármester a községi vezetés eddigi eredményeit. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a döntéshozóknak politikai és egyéb meggyőződésüktől függetlenül Topolya és az itt élők fejlődése, életkörülményeinek javítása érdekében kell tenniük, nem pedig egymást gáncsolni.

Az ünnepelők az idei községi elismerések átadása előtt a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat hang-képes összefoglalóját láthatták, amiben szemléletesen bemutatták az önkormányzat elmúlt egyéves tevékenységét.

A díjazottak

A díjazottak

A Pro Urbe díjat az idén 86 éves, szolgálatának 66. esztendejét ünneplő Radics Ilona/Bertilla nővér vehette át elsőként. A Topolya lelki életében jelentős részt vállalt szerzetesnővér hálát adott az életútjáért, a tapasztalataiért, és szeretettel teli szavaival elnézést kért mindazoktól, akiket esetleg megbántott. Ugyancsak a község Pro Urbe díját  adták át a Bethesda Szeretetszolgálatnak, amely 2002 óta – a községben máig egyedüliként – a sérült egyének szolgálatában fejti ki tevékenységét. Az elismerést Cipó Rózsa, az intézmény igazgatónője vette át, aki Teréz anyát idézve mutatott rá az intézményben tevékenykedők hivatástudatára, illetve mondott köszönetet a község idei díjazottjai nevében is.

– Kihívással teli időket élünk, és a siker érdekében valahogy úgy tűnik, hogy sokkal több energiát és erőt kell befektetni mindenkinek. Teréz anya gondolatai mentén haladva viszont nem a munka mennyisége az, ami igazán fontos, hanem az, hogy mennyi szeretetet fektetünk bele – mutatott rá Cipó Rózsa, a Bethesda Szeretetszolgálat igazgatónője.

A rendezvényen Plakettel ismerték el az Arcus Környezetvédő Egyesület tevékenységét, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltók eredményeit, a Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület munkáját. Továbbá a polgármester köszönőlevelet nyújtott át Elza Nikolovicsnak, Szabó Anikónak és Žarko Pribakovićnak. A műsort a Cantus Firmus Kamarakórus színvonalas fellépése zárta.