2024. április 16., kedd

A munka gyümölcse

Szombaton és vasárnap zajlott le a 28. Palicsi Szüreti Napok, amelynek idején sor került a Talentum Egyesület Palicsi Magyar Sokadalom rendezvényére is

Szombaton és vasárnap tartalmas programmal várta a szüreti napok rendezvénysorozat a Palicsra látogatókat. A Vigadó nagyteraszán kiállított gyümölcsök és zöldségfélék, a pálinka- és borkóstoló, a sétálón a méz- és virágkiállítás, a kézműves kirakodóvásár, a kisállat-kiállítás, a Rotary Klub jótékonysági akciója, a főzőverseny, a finom ételek is italok nagyszámú érdeklődőt, kirándulót vonzottak. A szüreti napokon felléptek művelődési csoportok is, sor került zenés műsorokra, koncertekre is, több program pedig a gyermekeknek szólt. A szüreti napok megnyitása ezúttal is a Vigadó nagyteraszán történt, ahol az egybegyűlteket Miladin Vidaković, a Park Palics igazgatóhelyettese és Dobó Márta, a palicsi helyi közösség elnöke köszöntötte.

Ramona Grubanov, az idei, és Helena Milanković, a tavalyi királynő (kép: Lukács Melinda)

Ramona Grubanov, az idei, és Helena Milanković, a tavalyi királynő (kép: Lukács Melinda)

– Színvonalas és gazdag műsor jellemzi idén is a szüreti napokat. A kiállítók egyedi termékeket, saját kezük munkáját hozták el, de nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekekre is, hiszen ők jelentik a jövőt. A magyarországi földművelésügyi minisztérium által egy jurta lett felállítva, amely arra hivatott, hogy a gyermekeket jobban megismertesse a természettel, az élővilággal, de a kisebbeket kézműves és népi hagyományokat éltető játékok is várták. A Talentumnak köszönhetően az idei Palicsi Magyar Sokadalomra is a szüreti napok idején kerülhetett sor. Színes műsorpalettát mutatunk fel, ami serkenti a turizmust, hiszen ez nemcsak egy lokális jellegű rendezvény. Távolabbi helyekről is szép számban érkeznek látogatók, és akárcsak más nagyobb rendezvényeink esetében, ilyenkor is nehéz szállást találni Palicson. Természetesen azt szeretnénk, ha ez nemcsak fesztiválok idején, hanem folyamatosan így lenne – mondta Dobó Márta az újságíróknak.

Az idei Palicsi Szüreti Napokat Srđan Samardžić, a városi tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja nyitotta meg, majd pedig Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere kihirdette az idei szüreti napok királynőjét, Ramona Grubonovot, akinek a koronát a tavalyi királynő, Helena Milanković adta át. A műsor folyamán megválasztották az idei legjobb borászt is, ezt a címet Varkulya László kapta, aki bizakodó az idei borminőséggel kapcsolatban.

– Mennyiségben nem biztos, de a reményeim szerint minőségben megdőlhet idén a rekord – hallottuk Varkulya Lászlótól.

A továbbiakban az Arena Zabatkiensis Borlovagrend beavatási szertartás keretében regőcei borászokat vett be a sorai közé, majd pedig a legszebb terméseket és a legjobb termékeket díjazták.

A szüreti napok első napján, szombaton, a palicsi nyári színpadon került sor a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület negyedik Palicsi Magyar Sokadalom című rendezvényére is, amelynek résztvevői felvonultak a palicsi sétányon. Brezovszki Roland művészeti vezető elmondása szerint az idei rendezvénynek megközelítőleg 300 résztvevője volt, a táncegyüttesek Bácsfeketehegyről, Királyhalomról, Hajdújárásról, Palicsról és Szabadkáról érkeztek, valamint Magyarországról, a jászberényi Jászság együttes ifjúsági csoportja. Fellépett továbbá a Juhász zenekar, a Mendicus tamburazenekar és a Bahorka Társulat, akik egy improvizatív népi jellegű színházat alkotnak. Sátoraljaújhelyről jött a gólyalábas Garagulya komédiás együttes, egy mulatságos vásári komédiát mutattak be.

– A Sokadalom célja a magyar kulturális értékek felmutatása, a küldetése pedig, hogy a régióban élő, népművészettel foglalkozó együttesek megmutatkozhassanak – mondta Brezovszki Roland.