2024. április 24., szerda

Olaszul Szabadkán

Élénk kulturális, gazdasági és egyéb kapcsolatok

A szabadkai Piazza Italia Olasz Művelődési Központ szeptember 15-én ünnepelte fennállásának kétéves évfordulóját, aminek apropóján péntek este koncertet szerveztek a városházán. Az évforduló kapcsán kerestük fel az intézmény elnökét, Carmine Tarallót, akivel a központról, vidékünk olaszországi kapcsolatairól, gazdaságról, nyelvtanulásról sőt a fociról is beszélgettünk, ugyanakkor szóba került a szabadkai olasz alkonzulátus is.

Meséljen egy kicsit a kezdetekről! Hogyan jött a központ megalapításának ötlete?

– A központ Olaszország belgrádi nagykövete, Guiseppe Manzo ötlete nyomán, és az ő kérésére jött létre. A nagykövet felismerte Vajdaság fontosságát, és Szabadka jelentőségét egész Szerbia vonatkozásában. Maga a Piazza Italia elnevezés is a nagykövettől ered. Az eddigiek során többen igyekeztünk többféle módon kivenni részünket a város kulturális életéből, ugyanakkor több olyan aktivitást szerveztünk, amelyek hozzájárulhatnak a két ország, Szerbia és Olaszország kapcsolatának javításához.

Milyen programokat szerveztek az eddigiek során?

Carmine Tarallo: Az idei évtől az olasz tanfolyamunkat magyarul is megszervezzük (Fotó: Benedek Miklós)

Carmine Tarallo: Az idei évtől az olasz tanfolyamunkat magyarul is megszervezzük (Fotó: Benedek Miklós)

– Szabadkát korábbról ismerem, és az itt megtapasztalt többnemzetiségű, többvallású közeg szépen illeszkedik az olasz kultúrához, amely ebben a miliőben és kulturális közegben szépen meg tudja találni a maga helyét. Amikor elkezdtük a munkát, először azt próbáltuk kideríteni, hogy melyek lennének a legizgalmasabb rendezvények. Nyelvtanfolyamokkal, zene-, rajz- és énektanfolyamokkal kezdtünk. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki Firenze városával és az ottani Európai Egyetemi Intézettel, amely ösztöndíjat ajánlott fel a diákjainknak az olasz nyelvtanuláshoz, és ennek köszönhetően tavaly és az idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy néhány diákunkat Firenzébe küldjük egy kis időre. A belgrádi Olasz Intézettel együttműködve egy hallgatónk egy hónapig tanulhatott a perugiai egyetemen, amely egyik azon két olaszországi egyetemnek, ahol a külföldiek az olasz nyelvet tanulhatják. Meg kell említeni a zenei programjainkat is, az idén a firenzei zeneakadémia hallgatói adtak koncertet a városházán. A nyár folyamán egy fotópályázatot írtunk ki, amelynek keretén belül kerestük a legszebb Olaszországban készült fényképeket. Sokan pályáztak, és ez azt bizonyítja, hogy sokan utaznak Olaszországba, szeretik Olaszországot, és sokan közelinek érzik magukhoz az országot és a kultúrát. Szeretnénk mindenkivel jó kapcsolatot kialakítani, éppen ezért az idei évtől az olasz tanfolyamunkat magyarul is megszervezzük.

Mekkora az érdeklődés a nyelvtanfolyamra?

– Az érdeklődés nagy, mondhatom, hogy meglepően nagy, de ami számunkra még ennél is fontosabb, hogy a kultúra iránti érdeklődés is nagy. Sokan ismerik az olasz kultúrát, és az országot, és rajtunk keresztül szeretnék ezt a tudásukat fejleszteni. Sok esetben, amikor például az éttermekben, kávézókban szerbül köszönök, olaszul köszönnek vissza. De beszélhetnénk a két ország közötti történelmi kapcsolatokról is, hisz ez is a kultúránk része, és kihatással van mindkét félre.

És ha már itt tartunk, akkor a fociról is beszélhetnénk…

– Természetesen, ez is egy pozitív része a kapcsolatoknak, főleg, ha megnézzük, hogy az egykori Jugoszlávia területéről hány játékos focizott olasz klubok színeiben. Ez egy különleges színt ad a kapcsolatoknak.

A Piazza Italiával szorosan összefügg az olasz alkonzulátus tevékenysége is. Mit lehet erről tudni?

– Az alkonzulátus 2016 szeptemberében nyílt meg, míg a hivatalos átadásra december 8-án került sor. A megnyitón jelen volt a nagykövet, csakúgy mint Igor Mirović tartományi kormányfő. Az alkonzulátus szintén a nagykövet ötlete volt, és ez az első ilyen intézmény az egész egykori Jugoszlávia területén. Úgy érzem, ez egy nagy megtiszteltetés Szabadka városának, és e konzulátus hatásköre egész Vajdaságra kiterjed. Ez nagyon fontos, mivel Olaszország a legnagyobb vajdasági befektető, hisz az eddigiek során mintegy 800 millió eurót fektettek itt be, és csaknem ötven olasz vállalat van jelen a tartományban, amelyek több mint 12 ezer munkást foglalkoztatnak. A konzulátus célja, hogy tovább fejlessze a kapcsolatokat, és hogy lehetséges új befektetőket vonzzon ide.

Mik a Művelődési Központ további tervei?

– Az említett fotópályázatra beérkezett képekből szeretnénk egy kiállítást szervezni. Emellett a belgrádi Olasz Intézettel karöltve szeretnénk egy kinematográfiai kiállítást elhozni a városba az ottani bemutatót követően. Emellett egy magyarországi rendezőt is vendégül szeretnénk látni, aki az egyik legjelentősebb olasz drámaíró, Pirandello egyik művét viszi színre. Az előadás magyarul fog folyni, és még az év vége előtt sort kerítünk rá. Hagyományosan minden évben tartunk két koncertet, az egyiket újév körül, míg a másikat általában májusban szervezzük meg.

Nyitókép: Carmine Tarallo: Az idei évtől az olasz tanfolyamunkat magyarul is megszervezzük (Fotó: Benedek Miklós)