2024. április 19., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Iskolakezdés, legendás trianoni térkép és lemezek

Mire ez a válogatás megjelenik, addigra már javában becsöngettek az új tanévben, de ettől függetlenül a kisdiákos szülők és a kisebb-nagyobb diákok is, az iskolakezdéssel, suliba járással kapcsolatos, hasznos tanácsokra lelhetnek a Nők Lapja café erre specializálódott oldalán: (www.nlcafe.hu/cimke/iskolakezdes/). A gyűjtőoldalon a szülők és a gyermekek számára úgyszintén rengeteg izgalmat jelentő első becsöngetés mind nyugisabb túlélésére adnak tippeket, de segíti a szülőket abban is, hogy miképpen ússzák meg minél olcsóbban, de praktikusan a tanszerek, iskolatáskák és a sulikezdéshez egyéb nélkülözhetetlen dolgok beszerzését, s persze az érintetteket segíti a mind pöpecebb tanulósarkok kialakításában is.

***

Nemrégiben egy magyar vonatkozású térképpel bővült a Történelmi térképek portálja (The Historical Map Portalmapire.eu). A magyar térképtörténet talán leghíresebb darabja az a hatalmas etnikai térkép, amely a trianoni békeszerződésen lett volna a magyar delegáció csodafegyvere. A magyar térképek önhibájukon kívül csődöt mondtak, a győztesek szempontjai erősebbek voltak a valós nemzetiségi viszonyoknál. A legendás térkép eredeti példányának a további sorsa minden bizonnyal külön is megérne egy misét, mivel százéves hányódás után csak a közelmúltban került elő, most pedig digitalizálva is megtekinthetjük a http://mapire.eu/en/map/magyarorszag_1910 internetes cím alatt. Módszertanilag az oldal szerint a térkép legfőbb újdonsága a népsűrűség és az anyanyelvi viszonyok együttes ábrázolása volt. A minden korábbinál részletesebb térkép elsősorban azzal a céllal készült, hogy a magyar szempontból kevésbé hátrányos határok érdekében meggyőzze a külföldi békedelegációkat, ez viszont, mint  ahogyan azt már egy jó ideje tapasztaljuk, nem jött össze a magyar delegációnak. Egyes vélekedések szerint Kárpát-medence részletes etnikai térképét valószínűleg be sem mutatták a párizsi béketárgyalásokon.

***

Valószínűleg szüleink holmijai között még mindig rábukkanhatunk azokra a 78 inches bakelitlemezekre, amelyeket ők fiatalként hallgattak. Az Internet Archive Great 78 Project (http://great78.archive.org) programja keretében viszont olyan, még sellakból készített 78-as fordulatú gramofonlemezeket digitalizáltak, amelyeket az 1898-as és a múlt század ötvenes évei között adtak ki világszerte. A sellak egyébként egy állati eredetű gyanta, s a vinyl-korszak előtt erre rögzítették a dalokat. Ezek meglehetősen sérülékenyek, ezért is nagy szó, hogy most több mint 25 ezer lemezt tettek elérhetővé az internetes oldalon. Az itt található szerzeményeket sajnos nem lehet beágyazni a saját közösségi oldalunkra vagy honlapunkra, viszont letölthetjük ezeket, a világ minden tájáról, így Magyarországról és Szerbiából is begyűjtött szerzeményeket. Az oldalon egyébként húsz magyar felvétel, elsősorban csárdások és cigányzenekarok előadásai találhatóak. Szerbiából viszont egyelőre mindössze két kislemezt digitalizáltak.

***

Amíg a zentaiak szeptember 11-én a zentai csata 320. évfordulóját ünneplik, addig az amerikaiak a 2001-ben ugyanezen a napon, a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás áldozataira emlékeznek. A http://groundzeromuseumworkshop.org internetes oldalon az úgynevezett The Ground Zero Museum honlapját tekinthetjük meg. A honlap legérdekesebb része minden tekintetben a képgyűjtemény, amelyen több mint 100 olyan fotó tekinthető meg a támadást követő időszakról, illetve azokról a nevesített vagy névtelen hősökről, akik részt vettek a mentésben, a WTC romjainak az eltakarításában stb.

***

A www.ge.com/digitalvolcano/ internetes címen a jelenleg is aktív nicaraguai Masaya vulkán belsejébe tekinthetünk bele, s különböző adatok segítségével jobban megérthetjük a bolygónkat, illetve ezeket a maga nemében csodás, de egyben félelmetes jelenségeket.