2024. április 25., csütörtök
KALANDTÚRA

Párizs, az utolsó állomás

Jó pár évvel ezelőtt, amikor legutóbb Párizsban jártam, péterrévei fiatalok voltak az útitársaim. Nagyban terveztem az Eiffel-torony, a Louvre, a Sorbonne, a Champs-Elysées, a Diadalív, a Sacre Coeur felkeresését. Láttam rajtuk, hogy nem nagyon tetszik nekik az útitervem. Megkérdeztem, hogy esetleg Disneylandba vagy Wersaillesbe mennének? A válasz rövid és tömör volt: menjünk az aluljáróhoz, ahol Diana hercegnő szerencsétlenül járt.

Elmentünk hát az Alma-rakpartra. Az Eiffel-toronytól és a Trocadérótól néhány száz méterre keletre az Alma-híd köti össze Párizs belvárosát a Champs-Elysées sugárúttal és a Diadalívvel. A nagy forgalom és a híd miatt a Szajna északi partján futó New York sugárút lemegy a föld alá, és néhány tíz méter után ismét a felszínen fut tovább a múzeumnegyed felé. A híd északi oldalán, pont az aluljáró első tartópillére felett a Flamme de la Liberté, vagyis a Szabadság lángja szobor áll. A 3,5 méter magas arany és réz kombinációban készült emlékmű a New York-i Szabadság-szobron lévő láng hű mása. A szobor még 1987-ben készült a francia–amerikai barátság szimbólumaként, ti. a Szabadság-szobor felújítási munkálatait három francia vállalat végezte. Hosszas vita előzte meg a szobor felállításának helyét, végül 1989-ben Jacques Chirac, Párizs polgármestere a New York sugárút és az Alma-híd metszéspontját jelölte meg a szobor végleges helyeként. Talán sejtette, hogy ennek a lángnak pont itt kell állnia? A Szabadság lángja 1997-ben új értelmet nyert. Nem hivatalos zarándokhelyévé vált a világ sok-sok millió Lady Diana-tisztelőjének. A legtöbb ember, aki felkeresi ezt a helyet úgy gondolja, hogy ez az örökké égő láng a hercegnő tiszteletére lobog.

A környéket jellegzetes francia épületek övezik az 1800-as évek végéről. Több múzeum, hotel, étterem és bár van az aluljáró környékén. Itt áll több mint száz éve a 2000 főt befogadó Champs-Elysées színház. Néhány száz méterre van a Prada Paris Montaigne, a város egyik legelőkelőbb bevásárlóközpontja Louis Vuitton, Giorgio Armani, a Benetton és mások méregdrága butikjaival. Az Alma-híd túloldalán másfél kilométer hosszan követik a Szajna-parti kertek a folyót, hogy végül az Invalidusok parkjában megérkezzünk ahhoz a kastélyhoz, ahol Napóleon Bonaparte, a franciák császára nyugszik.

A tragikus párizsi este előtt Lady Di és kedvese tíz napot töltött az olasz és a francia riviérán, ahol állítólag Dodi al-Fayed megkérte a hercegnő kezét. Útban London felé befordultak a fény és a szerelem városába, Párizsba. Hogy a paparazzók, az angol titkosszolgálat vagy ittas sofőrjük vitte-e őket a halálba, ezt soha sem fogjuk megtudni. A Mercedes 108 km/h-ás sebességgel csapódott a híd 13. tartópillérébe. A Diana hercegnőt szállító rohamkocsi 104 perccel az ütközés után érkezett meg a kórházba. A 4 kilométert 26 perc alatt tette meg szirénázva a párizsi üres utcákon. Sokunk kedvence napra pontosan ma, augusztus 31-én 20 éve hunyt el a Pitié-Salpétriére kórházban. Temetését több mint egymilliárd ember követte a világ minden országából.