2024. április 25., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Szív melegével formált gyapjú

Régi mesterségek termékei napjainkban

Az Interetno Fesztiválon a kézművesek kiállításán Lévay Sofija nemezelővel beszélgettünk a népművészet iránti vonzalmáról, kezdetekről, jövőbeli tervekről. Egy eredetmonda szerint a gyermekek fedezték fel a nemezelést, ugyanis a birkák ahogy a mezőn kísérték a juhászokat, a gyapjú róluk fennakadt a bogáncsokon és ezt a gyermekek összegyűjtötték. Ez volt a nemezelés kezdete, a gyapjút összesodorták, kis labdácskákat készítettek belőle.

A nemezből készült termékek megvásárolhatók az Etsy feltinarium internetes boltjában (Gergely József felvétele)

A nemezből készült termékek megvásárolhatók az Etsy feltinarium internetes boltjában (Gergely József felvétele)

Hogyan lesz valakiből nemezelő?

– Nagyon régóta vonzódom a népművészet és a nemezelés iránt, már kiskoromban is érdekelt a képzőművészet, a rajzolás. A mestereim Nagy Mari és Vidák István kecskeméti textilművészek, tőlük kaptam meg az alapokat és az első löketet. Szabadkán kezdtem el tevékenykedni, és úgy éreztem, itt is kell maradnom. Vajdaságban a nemezelésnek történelmi múltja van. A húgom könyvtáros, és általa jutottam hozzá egy nemezeléssel kapcsolatos könyvhöz. Móra Ferenc Igazlátók című könyvében bukkantam rá, hogy Móra Ferenc ásatásokat végzett Csóka, Ada környékén. Csókánál egy sírban gyékény- és nemezdarabokat találtak. Zentagunarason az idősebb asszonyok még emlékeznek arra, hogy régebben nem voltak koporsók, hanem a halottakat gyékénybe csavarták, és így temették el. A katonacsizmákba is nemezzoknikat húztak, mert természetes anyag, és általa lélegzik a láb. A nemezt nagyon szeretem, mert bármit kigondolok, el tudom készíteni belőle.

Miből és hogyan készül a nemez?

– Az alapanyag egy félmerinó gyapjú, itt Vajdaságban is beszerezhető. A kártolómester kikártolja a gyapjút, ez azt jelenti, hogy a gazdák levágják a birka gyapjúját, majd kimossák, szárítás után a kártoló egy gép segítségével átfésüli a gyapjút, ezáltal az teljesen megtisztul, lazává válik, ezután már könnyen nemezelhetünk vele. A nemez alapanyaga a kártolt gyapjú.

Mivel színezi a gyapjút?

– A gyapjút odahaza saját kezűleg festem, három alapszínnel dolgozom, sárgával, pirossal és kékkel, pontosabban ezek keverékével színezek. A gyapjú gyapjúfestékkel színezhető, ugyanis a festék pH-értékének kompatibilisnek kell lennie a gyapjú pH-értékével. Indiai természetes alapanyagú festékekkel dolgozom, ugyanis több gyermekfoglalkozást tartok, ezek az anyagok természetesek és környezetbarátok, alkalmasak arra, hogy a gyermekek is dolgozhassanak vele.

Hogyan formázható a gyapjú?

– A nemezelés kellékei a természetes gyapjú, víz és háziszappan. Megvizezzük, megszappanozzuk a kezünket, és máris tudjuk formázni a gyapjút, és semmilyen szerszámra nincs hozzá szükség. A háziszappan a faggyútartalma miatt fontos, mert visszaadja a gyapjú zsírosságát, és ezáltal az formálhatóbb lesz.

A nemezelés hivatásszerű foglalkozása?

– Nagyon szeretek nemezelni, új termékeket készíteni, de gyermekfoglalkozásokat is tartok, valamint egy nemezelőkört is működtetek, ez a Rügyező hagyaték, most az említett nemezelőkör által készített nemezszőnyeget állítottuk ki Budapesten. Magyarországon az Országos Kézműves Egyesület Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából kiírt pályázatán is részt vettünk. Hivatásos nemezelőként csak akkor tudok fennmaradni, ha a nemezelésen kívül edukációval is foglalkozom, és részt veszek különböző pályázatokon. Nagyon fontos, hogy az embernek legyenek tervei, jó kapcsolatai. Belgráddal kiváló az együttműködésem, a Régi mesterségek asszociációja által egy nemezszőnyegem van kiállítva a Kalemegdánon, Budapesten csak kiállításokon veszek részt. Belgrádban az említett intézménynek köszönhetően játszóházakat tartok, valamint különféle dizájnvásárokon értékesítek. Örömömre szolgál, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet felkarolta a kézműveseket Vajdaság-szerte. Szabadkán a Középiskolai Diákotthonban minden szerdán tartok kézműves szakköri foglalkozásokat. Az elmúlt évben a diákotthonok találkozóján a szakkörön készített nemeztakaró megkapta a Kézimunka Szakkörök Nagydíját. A Rügyező hagyaték nemezkör tagjai az óvóképző hallgatók, itt dr. Máté Emese támogatásával dolgozunk, aki pályázatoknál szokott segíteni, az Arany János születésének kétszázadik évfordulójára kiírt pályázaton is az ő segítségével pályáztunk.

Milyen lehetőségeket nyújt az Interetno Fesztivál a kézműveseknek?

– Az Interetno Fesztivállal már a kezdetektől kiváló az együttműködésünk, ez minden évben ünnep számomra, alig várom, hogy portékáimmal beköltözhessek a szívecskés házba itt Szabadka központjában. Egy ilyen nemzetközi fesztiválon való részvétel óriási privilégiumot jelent a vajdasági kézműveseknek. Az eddigi években nagyon meg voltunk elégedve a szervezéssel, a hangulattal és nem utolsósorban a keresettel. Az idén a táncos programokat a Népkörben szervezték, emiatt kevesebben jöttek el a kézművesutcákba, mert az embereket elsősorban a fesztivál érdekelte és séta közben megakadt a szemük egy-egy kézműves terméken. Ez egy családi, baráti rendezvény, amelyet minden évben nagy szeretettel várok.

Milyen termékekkel készült az Interetnóra?

– A termékkínálat változó, a gyapjú minősége határozza meg a termék típusát. Jelenleg félmerinó vajdasági gyapjú alapanyagot tudtam beszerezni, ebben nincs túl sok éles szál, kalapok és kisebb termékek készítésére a legalkalmasabb, táskák és szőnyegek készítésére ez nem alkalmas, ki kell várni a megfelelő anyagot. A szabadkai Városi Múzeumban voltam a kalapkiállításon, ennek ihletére készítettem én is nemezkalapokat.

Hol lehet megvásárolni a termékeket?

– Ami az értékesítést illeti, az Etsy kézműves termékek gyűjtőoldalán van egy internetes boltom, a feltinarium. Itt lehet megrendelni a kalapokat, a mamuszokat és táskákat.

Szokott-e valaki segédkezni a nemezelésnél?

– A kisebb termékeket egyedül készítem, a szőnyegek és a nemeztakarók készítésénél pedig a fiam segít.

Jövőbeli szakmai tervek?

– A nemezelő társadalom összetart, nemrégen voltam Szlovéniában, ahol az ottani nemezelőknek megmutattam hogyan kell bevinni a mintát a nemezbe, cserébe kiváló minőségű gyapjút kaptam tőlük. A Magyar Művelődési Intézet által a népi iparművész címhez szükséges munkákat szeretném elkészíteni, és természetesen átadni tudásomat a gyermekeknek és a fiataloknak.