2024. április 19., péntek
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

A jurta nem sátor

„A természetesség hívei vagyunk. Mindent úgy igyekszünk kialakítani, hogy a környezetet ne »erőszakoljuk meg«, azaz nem parkosítunk, s nem építünk medencét, teniszpályát, golfpályát. Viszont tűzrakó helyeket, kemencét igen, s van íjászpálya, lehet lovagolni (ahol tetszik), kis kunyhóban lehet főzni is. Szabad ég alatt, paravánnal körülvett zuhanyzóink vannak (fafűtéses fürdőhengerrel) és humusz wc-k” – ezt hirdeti a tőlünk ugyan elég távoli Kercaszomoron (Magyarország, Őrség) létesített különleges „kemping” tulajdonosa, amikor jurtáit kínálja szálláshelyül egy-egy különleges alkalomra.

Nem vitás, a mongolos jurták hangulatos szálláshelyet biztosítanak mindazoknak, akik szeretik a természetközeliséget, az új élményeket, és a hagyományos tengeri, hegyvidéki vagy az újabb kori „wellness”, „spa” és egyéb pihenési, feltöltődési módok mellett szívesen próbálnának ki valami újat.

Bizonyosan vannak ilyenek, mert Magyarországon több helyen is lehetséges jurtaszállást találni. A legtávolabbit már említettük, de van közelebb is: Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékpark déli szomszédságában, vagy Orfűn, Pécstől mintegy 14 kilométerre északnyugati irányban a Mecsek hegységben, ahol három mesterséges tó is várja az odalátogatókat. És ez persze nem az összes. Például a síelőhelyként is ismert Dobogókőn (az Esztergomhoz közeli Visegrádi hegyekben) télen is igénybe vehető a jurta, melyet szükség szerint fűtenek.

Ilyen helyen nem győzik hangsúlyozni, hogy a jurta nem sátor, hanem az ember által készített hajlékok egyik ősi formája. Kelet-Mongóliától a Dél-Orosz sztyeppéig, időlegesen még a Kárpát-medencéig is, az ősi szállástípusok közül a legnagyobb területen terjedt el. Létrejöttét a legeltetéses állattartásnak köszönheti. A kezdetek a nagy létszámú ménesekhez és gulyákhoz kötődnek. Fő jellemzője, hogy bontható és telepíthető, tudja követni a legeléssel vándorló állatokat. Napjainkban Belső-Ázsiában maradt meg, mint természetes lakhely.

Vajdaságban is akad egy-egy jurta, melyet alkalomszerűen felállítanak, ám bérelhető szálláshelyről nem tudunk. Viszont érdekes lehet, már csak azért is, mert őseink, népünk hosszabb ideig lakott jurtákban, mint amennyi idő eltelt a Kárpát-medencei megtelepedésünk óta.