2024. április 25., csütörtök

Egyetlen könyv a belépő

Évadnyitó meglepetések az Újvidéki Színházban
Lénárd Róbert, Venczel Valentin és Nemanja Milenković

Lénárd Róbert, Venczel Valentin és Nemanja Milenković

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján a Fekete című előadással nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az Újvidéki Színház. A tisztelt publikumnak a színházjegy felmutatása helyett egyetlen könyvet, bármilyent kell magával hoznia. Az akció keretein belül összegyűlt könyveket a színház decemberi karácsonyi bazárján eladásra bocsátja, a bevételét jótékonysági célokra fordítja.

A magyar dráma napjának másnapján, szeptember 22-én a magyar költészeté a főszerep – Fülöp Tímea eljátssza a színházban monodrámáját, az Egy szót. Szombaton, 23-án ásót, kapát és nagyharangot ragad a színház teljes személyzete, és eltemeti a Csárdáskirálynőt – Hajmási Péter és a Jajcicák címmel, Puskás Zoltán rendezésében. A nagyérdemű 200 dináros évadkezdő kedvezménnyel léphet be az Egy szóra és a vidám temetésre is.

Az első bemutatóra október 2-án kerül sor a színház nagytermében. Alekszandar Popovszki állítja színpadra a jugoszláv irodalom egyik gyöngyszemének adaptációját, a Borisz Davidovics síremlékét. A steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora, maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoska babába bújtatva. Az előadás nyelve magyar, szerb felirattal.

Az Újvidéki Színház 44. évada szélmalmaink sokszínűségéről szól. Október végén lesz Kornelije Kovač–Lénárd Róbert Jeszenyin bemutatója. Milan Belegišanin zenés életrajza a költőről, akit „felzabáltak a versei, a szerelem és az alkohol”. December végén mutatják be Lénárd Róbert rendezésében Christopher Marlow II. Edvárd darabját.

A bús képű lovag útnak indul, és szélmalomba akad. Miguel Cervantes Saavedra Don Quijote című darabjában, amelyet Sardar Tagirovsky állít színpadra jövő év februárjában. Áprilisban megnézhetjük az „asszony szeret, de az iszlám világban ez halálos bűn” témájú művet, az Urbán András rendezte Hasszán aga hitvesét, amelynek szerzője Ljubomir Simović. Az Újvidéki Színház ragyogó női színészeit láthatjuk majd Hadar Goldunnak a nyolc asszonysors egy rituális izraeli fürdőben témájú, Mikve című darabjában, júniusban, Katja Pegan rendezésében.

A tegnapi médiakonferencián Venczel Valentin színházigazgató, továbbá Lénárd Róbert, az intézmény művészeti vezetője, valamint Nemanja Milenković, az NS 2021 Alapítvány igazgatója beharangozta a Synergy#World Theatre Festivalt. A nyelvi kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválján, Újvidéken október 2-ától 6-áig két helyszínen, a Szerb Nemzeti Színházban és az Újvidéki Színházban bemutatásra kerülnek a következő darabok: Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke, S. Am-ski: Dybuk, Mankurt: Az örök rab, W. Shakespeare: Othello, a Szentendrei Evangélium, A. P. Csehov: Sirály, valamint a Jeremiás kocsmája darab. A felsoroltakat az Újvidéki Színház, az Állami Zsidó Színház, a kazahsztáni Makszim Gorkij Orosz Drámai Színház, a budapesti Magyarországi Szerb Színház, a szkopjei Török Állami Színház, a Marosvásári Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a salzburgi Danica Társulata viszi színre. Ezenkívül a fesztivál második napján nemzetközi szimpóziumra kerül sor Kisebbségi nyelv – színházi nyelv – kisebbségi színház címmel. Az előadások többnyelvűek, a magyar, angol, orosz, török, görög, német darabokat szerb, egyeseket pedig angol felirattal is kísérhetjük.