2024. április 20., szombat

A vajdasági nemezelőművész

Topolyán átadták az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat

A topolyai városnapi rendezvénysorozat keretében átadták a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, és az idei díjazott, Pulai Árpád textilművész alkotásaiból kiállítás nyílt a Művelődési Ház kiállítótermében.

A kiállításmegnyitó keretében méltatták a fiatal művész munkásságát, majd Kislinder Gábor, Topolya polgármestere átadta a díjat.

– Pulai Árpád a képző- és iparművészet felénk méltatlanul mellőzött ágát műveli eredeti módon és magas színvonalon. Munkáiban megkérdőjelezi a tömegirányzatokat, és következetesen saját vízióját építi. Egy olyan víziót, amely kivételesen egyedi szemléletű és modern, mélyen a hagyományokban gyökerező, mégis teljes mértékben korunkhoz szóló. Művei azt bizonyítják, hogy a hagyományos anyag, a gyapjú, a belőle készült nemez ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb anyag is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít – olvasható a bírálóbizottság méltatásában, amelyet Náray Éva ismertetett a megnyitó közönségével, majd a díjról elmondta, hogy máig ez az egyetlen olyan képzőművészeti díj az országban, amit egy községi képviselő-testület alapított még 1973-ban. A 90-es évek viszontagságos éveiben egy időre megszűnt, de 2003 óta ismét minden évben kiosztják.

Ninkov Kovačev Olga művészettörténész méltatásában arról beszélt, hogy érett és komoly alkotóegyéniségről árulkodnak Pulai alkotásai.

– Az itt élő emberek nagyon jól ismerik azt az anyagot, amiből Pulai Árpád alkot, az pedig a gyapjú, az pedig a vajdasági embernek az aranyat jelenti azok számára, akik fel tudják használni. Sajnos az utóbbi száz évben egyre kevésbé, úgyhogy a gyapjú veszendőbe megy. Érdekes, hogy a kézműves mozgalom felkarolta, és hasznosította különböző tanfolyamok, gyerekekkel való foglalkozás árán. Most van először egy olyan eset, hogy végre van egy nemezelőművészünk is. Ennek nagyon örülök, mert egy itteni művész egy itteni anyaghoz nyúlt – mondta Ninkov Kovačev Olga.

A szenttamási származású, Belgrádban élő Pulai Árpád a díjátadást követően azt nyilatkozta, hogy megtiszteltetés számára a nagy hagyományokkal rendelkező képzőművészeti díj, nagyon örül, hogy munkája ilyen magas elismerésben részesült. Az alkotófolyamatról szólva elárulta, hogy igen hosszú és specifikus amíg egy-egy alkotása elkészül, és hogy a nemezt mai témák kifejezésére használja fel, aktuális társadalmi problémákat vetít át a textíliába.