2024. április 20., szombat

Vajdasági napok a magyar fővárosban

Tavaly a tartomány kereskedelmi többletet valósított meg a Magyarországgal való árucserében

Szerbia és Magyarország, ezen belül a Vajdaság és Magyarország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok az elmúlt években erőteljesen bővültek, a további együttműködésre is számos lehetőség van, ami a két ország közötti bizalmon alapszik – mondta Igor Mirović, a vajdasági tartományi kormány elnöke pénteken Budapesten.

Több mint száz üzletember vett részt a nyitórendezvényen. Az első sorban: Babity János, Igor Mirović és Đorđe Milićević (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Több mint száz üzletember vett részt a nyitórendezvényen. Az első sorban: Babity János, Igor Mirović és Đorđe Milićević (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Pénteken és szombaton szerb–magyar üzleti és idegenforgalmi fórumot tartanak a magyar fővárosban Vajdasági napok Budapesten címmel. A budapesti szerb nagykövetség épületében több mint száz üzletember gyűlt össze a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Szerb–Magyar Üzleti Tanács által szervezett kétnapos rendezvény megnyitóján, amelynek a létrejöttéhez támogatást nyújtott a vajdasági kormány és a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet is.

A nyitórendezvényen Igor Mirović tartományi kormányfő rámutatott: a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági tevékenység mellett jelentősen bővül Vajdaság turisztikai forgalma, ebben szerepet játszik az, hogy egyre több magyar vendég érkezik látogatóba a tartományba, részben üzleti, részben turisztikai célból, és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is emelkedett az utóbbi években. Ez a folyamat nagymértékben erősíti a Szerbia és Magyarország közötti jószomszédi kapcsolatokat – tette hozzá a tartományi kormányfő.

„A Magyarország és Vajdaság tartomány közötti árucsere 2016-ban elérte a 488 millió dollárt, ami 6,1 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Ennek a keretében mintegy 62 millió dolláros vajdasági külkereskedelmi többlet valósult meg. A tartományból Magyarországra szállított termékek értéke meghaladta a 275 millió dollárt, ami 2015-höz képest 25 százalékos exportnövekedés. Vajdaságnak Magyarország felé ez volt a legjobb kiviteli eredménye az utóbbi évtizedben” – hangsúlyozta Mirović.

Wolf László, a Szerb–Magyar Üzleti Tanács elnöke, az OTP-bankcsoport vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, a Szerbia és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom mintegy 1,8 milliárd eurót tesz ki, számottevő magyar többlettel. Szerbiában mintegy 400 magyar vállalkozás fektetett be, részben egyedi beruházások, részben vegyesvállalat formájában – tette hozzá.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke kifejtette: elsősorban a mezőgazdaság, az információ-technológia és a turizmus területén látnak lehetőséget a kétoldalú vállalati együttműködésre.

A szerb nagykövetség épületében az összegyűlt üzletembereket Rade Drobac budapesti nagykövet köszöntötte, kiemelve, hogy ez a fórum a legnagyobb eddigi ilyen jellegű rendezvény, amelyet a budapesti nagykövetség épületében szerveztek meg. A fórum folytatásában felszólalt Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Jójárt Miklós a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető alelnöke és Wolf László. Igor Mirović mellett a szerb delegáció vezetői között ott volt Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is.