2024. április 19., péntek

Drogtesztet kapnak az iskolák

Újvidék az országban elsőként üzen hadat a narkotikumoknak

Újvidéken a Mikola Kočiš utca a narkósok és drogüzérek kedvenc gyülekezőhelye. Mindennaposak a betörések, a zöldterületek pedig tele vannak injekciós tűvel. Sajnos, a városban nem csak itt garázdálkodnak drogdrillerek.

Az illetékesek a drogfüggőség elleni sokévi harc után az idei tanévtől ingyenes drogtesztek kiosztását helyezték kilátásba, egyelőre csak az általános iskola 7. és 8. osztályába járó tanulók és minden középiskolás szüleinek, hogy azok ellenőrizni tudják gyermekeit. Ezt azért tartják szükségesnek, mert gondba ejtenek a számadatok: egyre több általános iskolás próbálja meg a drog valamely fajtáját, s mire felfedezik a függőségét, sokszor már késő. Szerbiában Újvidék lenne az első város, ahol bevezetnék a diákok részére a drogtesztet. Az illetékesek szerint az ilyen drogprevenció állandóvá válhatna.

Az erőszak-ellenességet koordináló városi szervezet határozatot hozott mintegy 25 ezer, ingyenes drogteszt kiosztásáról, amelyre a költségvetésből 10 millió dinárt különítenek el. Vladimir Jelić, a koordináló bizottság elnöke, a Városi Tanács oktatásüggyel megbízott tagja hangsúlyozta: a városi vezetésnek és a szülőknek minden eszközt meg kell ragadniuk a drogfüggőség felszámolására. Ahogy mondta, a szülőkre bízzák a döntést, használják-e majd, vagy nem az ingyenes drogteszteket, amelyhez edukatív anyagot is szánnak.

A Szülők Városi Tanácsának álláspontja volt, hogy a tesztelés kötelező legyen.

Lambe Đorelijevski, a rendőrség kábítószer-ellenes osztályának vezetője részletesen elmagyarázta, hogyan működnek a drogüzérek az iskolák körül és hálózzák be a fiatalokat.

A belügy adatai szerint a drága heroint használók száma csökkent, ugyanakkor növekedett a szintetikus drogokat vásárlók száma. A droggyártók sűrűn változtatják azok összetételét, hogy különbözzenek a regisztrált drogok jegyzékén szereplőktől.

A PROBLÉMÁRÓL BESZÉLGETNI KELL
Tatjana Ljubinković (Fotó: Bozsoki Valéria)

Tatjana Ljubinković (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában megkérdeztünk szakembert, szülőt, mi a véleménye a tesztelésről mint drogellenes módszerről.

Tatjana Ljubinković pszichológus azt mondta, a sajtóból értesültek arról, hogy ebben a tanévben kellene alkalmazni a drogtesztet, de erre vonatkozóan még semmilyen utasítást nem kaptak.

–  Szerintem korai hetedikeseket, nyolcadikosokat tesztelni, mert az iskolánkban nem voltak ilyen problémák. Inkább veszélyeztetettek a középiskolások. A tesztelés helyett sokkal többet érhetünk el gazdag oktató-nevelő programcsomaggal, preventív aktivitásokkal, amelyekkel felvilágosítjuk a fiatalabb korosztályt az általános iskolában. Mi arra neveljük a gyerekeket, hogy önbizalomra, önbecsülésre tegyenek szert, megfelelő kapcsolatot alakítsanak ki a szüleikkel, kortársaikkal. A stabil gyerek mindenféle nyomásnak ellen tud állni, ha olyan helyzetbe kerül, amikor arra biztatják, próbáljon meg valamit, amit ő abban a pillanatban nem akar. Azt hiszem, műhelymunkákat kellene szülőknek szervezni. Régebben szerveztünk előadást a narkotikumokról. Pszichológusokat hívtunk, akik a kiskorú kábítószer-élvezőkkel foglalkoznak, a generációból, a százvalahány szülőből azonban mindössze ketten-hárman jelentek meg az előadáson. Szökünk-e a problémától, vagy azt gondoljuk, hogy ez csak valaki más gyermekével történhet meg, nem a mi gyerekünkkel? Véleményem szerint, ha a témáról többet tudunk, akkor felkészültebben tudunk megbirkózni a problémával. Soha nem túl korai a narkotikum veszélyeiről beszélgetni a gyerekekkel. Osztályfőnökök az órán, tanárok a polgári nevelés és a biológia tantárgy keretében szólnak a gyerekek korának megfelelő módon nemcsak a drog-, hanem más függőségekről is. A diákoknak minél többet kell tudniuk erről a témáról.

Olvastam arról, hogy mire felfedezik a drogfüggőséget, már késő. A szülő számára vajon nem szegénységi bizonyítvány, hogy a teszteléssel szerezzen tudomást arról, hogy a gyereke veszélyes szereket használ? Gondolom, sok pénz lesz hiába kiadva ezekre a tesztekre. A szülő, aki nem ismeri fel a változásokat a gyereke viselkedésében, nem is fogja használni őket, mert abban a meggyőződésben él, hogy gyermekével minden rendben van. A tesztre szánt pénzt inkább prevencióra fordítanám.

A gyerekeket arra kell biztatni, hogy beszéljenek a gondjaikról, mert csak akkor van mindenre megoldás, akkor tudunk segíteni nekik otthon, az iskolában.

MINDENKI VESZÉLYEZTETETT
Dr. Gyülvészi-Holló Noémi (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dr. Gyülvészi-Holló Noémi (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dr. Gyülvészi-Holló Noémi az újvidéki szülészet aneszteziológusa, két gyermek édesanyja. Az idősebb kislánya hetedikes. Mint mondja, ha nem fájdalmas a tesztelés módja, támogatja azt.

– Nem titokban használnám, hanem elmondanám neki, mire való. Szerintem gyerekeket és szülőket tematikus oktató előadásokon kellene felvilágosítani a narkotikumokról. Arról, hogy mit idéznek elő, hogy néz ki az ember, aki használja őket, mennyire elveszti a céljait az életben, mennyire lesz függő pszichikailag, fizikailag is, és mi mindenben betegedhet meg. Szerintem a kamasz elsősorban a céltalanság miatt nyúl droghoz. Szorong, nem tud mihez kezdeni, kalandvágyból próbál valami újat. Nem akar kilógni a sorból. A kortárs rossz hatása miatt rá kell figyelünk, hogy a gyerekünk kivel barátkozik. Fontos fejleszteni az önbizalmát, és jó kapcsolatot kialakítani vele. Arról beszélgetni, hogy nem akkor nagylány, ha a drogot kipróbálja, hanem akkor, ha azt nem próbálja ki, és a céljaira összpontosít, azoknak él.

Arra kellene nevelnünk, hogy megbízzon bennünk, mondja el, ha kipróbálta a drogot, hogy mindjárt az elején tudjunk rajta segíteni, amikor nem alakult ki még függőség.

Horváth Aranka magyartanár, két gyermek édesanyja, a Petőfi iskolában és a Mihajlo Pupin villamossági középiskolában tanít.

Horváth Aranka (Fotó: Bozsoki Valéria)

Horváth Aranka (Fotó: Bozsoki Valéria)

– Pozitív dolognak tartom a drogellenes intézkedést, mert a kicsik is veszélyben vannak, meg a többiek is. Nem tudom, milyen jellegűek a drogtesztek. Ha gond van a gyerekkel, akkor természetesen kipróbálnám. Újságból, tévéből értesülünk arról, hogy pont a kamaszodó fiatalokat célozzák meg a drogdílerek, a Petőfi iskola környékén biztos, hogy nem árulnak drogot. Osztályfőnökként részt vettem egyik évben a villamossági középiskolában szervezett közös szülőértekezleten. A belügy egyik szakembere tartott remek előadást, a díszterem megtelt szülőkkel, tanárokkal. Megmutatta a szülőknek a drogokat. Elmagyarázta, hogyan használják a kábítószer-élvezők, és milyen következményei vannak. A szülőket figyelmeztették, figyeljenek oda gyerekükre. Ha máról holnapra akármilyen kis változást vesznek észre a viselkedésében, például rosszkedvű, de nem ilyen volt, vagy pénzt kér, akkor rögtön gondolhatnak arra, hogy kipróbálta a kábítószert. A naivabb gyerekek könnyen behálózhatók. Igen, jöjjenek szakemberek az általános iskolába. Orvos, egészségügyi nővér, pedagógus és pszichológus mondja el, hogy a drogot nem szabad kipróbálni.

Mi pedig kérdezzük meg az általános iskolás korú gyerekeinket, kivel barátkoztok, hová mentek, mit csináltok? A középiskolában is oda kell figyelni, hová mennek, milyen társaságban forognak – mondta a tanárnő.

MEGNYERNIA GYEREMEK BIZALMÁT
Mgr. ph. Madarász Éva (Fotó: Bozsoki Valéria)

Mgr. ph. Madarász Éva (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az újvidéki állami gyógyszertárak már évek óta nem kapnak drogteszteket. A privát gyógyszertárakban viszont többféle van. Az Egészségügyi Titkárság még nem közölte, melyik tesztet osztják ki a hetedik és nyolcadikosok, valamint a középiskolások szüleinek. A patikusoktól megtudtuk, a legnépszerűbb a két legolcsóbb, az Abugnost THC, amelynek ára körülbelül 300, és a Doa multignost 5, amelynek ára 700 dinár körül mozog. Főleg szülők vásárolják gyermekeik ellenőrzése végett.

A vizeletből való kimutatás a legelterjedtebb, legegyszerűbb módszer, bárki elvégezheti, és a leggyorsabb, mert öt percen belül a vizeletbe mártott csíkon kirajzolódó két vonal pozitív, az egy vonal negatív eredményre utal. Pozitív az eredmény, amikor van narkotikum a vizeletben, negatív, amikor nincs – magyarázta Madarász Éva okleveles gyógyszerész. A tesztpanelokról, amelyek drágábbak, elmondta, nemcsak egy, hanem öttől tízféle drog kimutatására szolgálnak. A Doa multitesztek a marihuána, az amfetamin, az ecstasy, a kokain és a morfium jelenlétét vizsgálják.

A vizeletből való mintavétel eredményét különféle tényezők befolyásolhatják. Legjobb a reggeli első, legkoncentráltabb vizelet. Fölhígítva már negatív eredményt mutat, azaz, hogy nem tartalmaz narkotikumot. Ügyelni kell arra, hogy a gyerek tesztelés előtt ne igyon sok vizet, mert fölhígul a vizelete. A pozitív eredmény esetében is meg kell ismételni a tesztelést, más laboratóriumi módszerrel megerősíteni az eredményt. Ha valakinek negatív az eredménye, de az egyén viselkedése gyanús – nem figyel oda, a pupillája összeszűkül, az arca is – megismételjük a kivizsgálást, de más drogokra. A kokaint 1–4 órán belül lehet kimutatni, a metadont 3–4 órán belül, a morfin, kodein, heroin és más ópiátumok 2–3 órán belül kimutathatók. Egyszeri használat után a szervezetben 1-től 5 napig is kimutathatók a drogok, a hosszabb ideje használók esetében az ópiátumok 2-től 6 napig, a kokain 1-től 4 napig maradnak a szervezetben.

Az LSD drog kivizsgálása drága és bonyolult, vérben csak 24 órán belül, a vizeletből csak 48 órán belül lehet kimutatni.

Egyes anyagok befolyásolják az eredményt. Az Ibuprofen brufen napi 1200 mg tabletta úgy mutatkozik meg, mintha valaki marihuánát fogyasztott volna. Az antibiotikumokat ópiátumokként érzékeli, az efedrin tartalmú orrcsöppet mint metamfetamint érzékeli. A Tonic üdítőitalba sokszor kinint tesznek, ami egy maláriabetegségre szolgáló orvosság. Nálunk a kinint tartalmazó üdítőt sokszor az utcai drogokhoz keverik, az érzékeny drogtesztek kimutatják. A mákban megtalálható a morfin és a kodein. Habár nagyon kis mennyiségben, de ha tesztelésre megyünk, előtte ne együnk mákos kalácsot.

A tesztekkel egy pillanatképet lehet kapni valakiről, de nem lehet rámutatni, hogy drogfüggő. Tovább kell vizsgálni, beszélgetni vele. Ismerni kell a gyereket, a bizalmába kell férkőzni, hogy a tesztet elvégezzük – magyarázata a gyógyszerész.

A droghasználat megváltoztatja az ember énjét. Ha a szülő figyeli a gyermekét, észrevesz minden apró változást.

A sportolóknál doppingtesztet alkalmaznak. A fájdalomcsillapító, görcsoldó tabletták használata miatt kimutatható a narkotikum jelenléte.

Az 5 komponenses Doa tesztek használata is egyszerű, csak bele kell meríteni a vizeletbe, sík felületre helyezni és figyelni, hány csík jelenik meg. Ha egy, akkor negatív, ha kettő, akkor pozitív eredményt jelent. Nem az derül ki, hogy valaki mikor melyik drogból mennyit használt, hanem, hogy valamit használt. Azután szükséges kikutatni, hogy alkalmanként használt valamit, vagy már rászokott a narkotikum(ok)ra. Az utóbbi esetében orvoshoz kell fordulni, aki más tesztelésre küldi az érintettet.