2024. március 28., csütörtök

Fölújítják a bezdáni emlékmúzeumot

Folyamatban vannak a fölújítási munkálatok a Batinai Ütközet Emlékmúzeumán. A Bezdán mellett, a Duna partján álló épület a renoválást követően újra méltó emlékhelye lesz a II. világháború egyik legnagyobb ütközetének, amelyben a Jugoszláv Népfölszabadító Hadsereg soraiban mintegy 800 zombori és környékbeli harcos is részt vett.

A tartományi kormány 11,6 millió dinárral támogatta Zombor várost az újvidéki GAT vállalat által kivitelezett munkák finanszírozásában. Az emlékmúzeum átadásának határideje november 1-je, megnyitására november 11-én, az ütközet kezdetének évfordulóján kerül sor.
A munkálatok keretében a zombori Zelenilo Kommunális Közvállalat alkalmazottjai már korábban rendbe tették az épület környékét, jelenleg a közvilágítást javítják, kaszálják a sétány melletti füvet, és még hátravan a gépkocsi parkolójának rendezése is.
A kőből, betonból, fából és üvegből emelt épületet 1975-ben kezdték építeni Milorad Berbakov terve alapján, és 1981-ben nyitották meg, majd egyre kevesebbet törődtek vele, ezért hamarosan lepusztult állapotba került.
A fölújítást a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet felügyeli.