2024. április 25., csütörtök

Bemutatták a Megújuló napenergia projektumot

Az Újvidéki Vásár kongresszusi termében bemutatták a Horvátország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Megújuló napenergia projektumot.

A bemutatón felszólalt Srđan Kružević, az újvidéki polgármester tanácsadója, és Zorica Ninić Stupar, a Városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal igazgatóhelyettese, valamint a horvátországi vendégek: Ljerka Vučković, Belišće város polgármester-helyettese és Ivan Lović, Gorjani község vezetője.

– Az energetikai hatékonyság a modern társadalom talán legfontosabb kihívása, mert egyfelől környezetbarát, másfelől pedig jelentős megtakarítást eredményez. A határon átnyúló együttműködés az Európai Uniós csatlakozási folyamat velejárója, nagy jelentősége van Szerbia és Horvátország tapasztalatcseréjének. Újvidék eddig több mint 6,5 millió eurót nyert olyan különböző projektumokra, amelyeket az IPA, Exchange 3 és 4, és a Horizon 2020 keretében biztosítottak. Eddig 27 EU projektumot valósítottunk meg különböző partnerekkel együttműködve, jelenleg négy projektum megvalósítása van folyamatban, és számos hazai projektumnak biztosítottunk anyagi támogatást tartományi és köztársasági forrásokból. Az a célunk, hogy minél jobb körülményeket teremtsünk a befektetők számára, hiszen így új munkahelyeket hozhatunk létre – magyarázta Kružević.

Zorica Ninić Stupar elmondta, a projektumra 1 millió eurót költenek, ennek 85 százalékát az EU finanszírozza, 15 százalékát pedig a városok. Újvidék számára 496.000 eurót hagytak jóvá, az önkormányzat hozzájárulása 76.000 euró. Ninić Stupar hangsúlyozta, hogy a projektum keretében 100 napenergiára működő utcai lámpát helyeznek el Újvidéken, méghozzá azokon a helyeken, ahol a nehezen megközelíthető terep miatt nem oldható meg a rácsatlakozás a közmegvilágításra.

Ljerka Vučković kifejtette, hogy nagy megelégedéssel tölti el az a tény, hogy együttműködhet az újvidéki önkormányzattal, a szóban forgó projektum jelentős árammegtakarításokat eredményez, ami megkönnyíti az energiahatékonyság bevezetését és a környezetbarát gazdálkodást.

A projektum megvalósítása a bemutatóval már elkezdődött, 20 hónapig tart, és várhatóan 2019 februárjában kezdik alkalmazni.