2024. április 26., péntek

Harminc diák kap ösztöndíjat

A szabadkai önkormányzat második alkalommal oszt ösztöndíjat azon elsős középiskolásoknak, akik hároméves hiányszakokra iratkoztak. A városházán pénteken Nataša Aleksić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja és Iso Planić, a középiskolai igazgatók aktívájának elnöke gratulált a harminc diáknak, akik idén ösztöndíjban részesülnek.

Nataša Aleksić elmondása szerint az ösztöndíj hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen az érdeklődés a hiányszakok iránt:

– Három középiskoláról van szó, a Politechnikai Iskoláról, a Vegyészeti–Technológiai Iskoláról és az Ivan Sarić Műszaki Középiskoláról. A tavalyi évben szerzett tapasztalat megerősített bennünket abban, hogy idén is az ilyen fajta ösztöndíjazáshoz folyamodjunk. A diákok 3000 dinárt kapnak, tíz hónapon keresztül. Amennyiben viszont a félév végén két negatív osztályzatot kapnak, akkor leáll az ösztöndíjazásuk. Tavaly 32-en jelentkeztek a 30 ösztöndíjra, idén 65-en. Törekvések vannak afelé, hogy a jövő évben több ösztöndíjat osszunk – mondta Nataša Aleksić az újságíróknak.

Az ösztöndíjazás jó eredményeiről számolt be Iso Planić.

– A szabadkai önkormányzat azon ritka önkormányzatok közé tartozik, amely támogatja a szakmák fejlődését. Nem csak az ösztöndíjazás, vagy anyagi vonzatú támogatás segíthet ahhoz, hogy a szakmák fellendüljenek, például elismerésekkel is lehet serkenteni azokat az ügyes diákokat, akik kiemelkedő eredményeket érnek el a versenyeken. A Politechnikai Iskolában az elmúlt tíz évben csaknem kihalt az asztalosi szakma, az utóbbi öt évben kevesebb, mint tizenöten fejeztek be asztalosi szakot. Ugyanakkor idén a bútorkészítő szak teljesen betelt, tehát maximálisnak számító harminc diákot vettünk fel. Telitalálatnak bizonyult a duális képzés – mondta Iso Planić.