2024. április 25., csütörtök

Turisztikai célpontok mint márkanevek

Egy-egy terület turizmusának fellendülésében nagy szerepe van az ott található hoteleknek, szállodáknak. A Balkáni Hoteltulajdonosok Egyesülete – BAHA 2005-ben alakult meg, célja régiónk turizmusának fejlesztése, és a szállodatulajdonosok érdekvédelme. Az egyesület minden évben konferenciát szervez, amelynek helyszíne egy-egy ismert turisztikai célpont, és maga a tanácskozás is arra irányul, hogy az adott helyszín könnyen felismerhető brenddé váljon, hogy egy olyan márkanévvé fejlődjön, amit első hallásra bárki be tud azonosítani.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A BAHA 2018. évi konferenciájának helyszíne Palics lesz, és ennek apropóján pénteken tanácskozást tartottak a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara épületében, amelyen többek között jelen volt Branko Krivkapić, a BAHA főtitkára, Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és idegenforgalmi titkár, valamint Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója.

A tanácskozást követően egy sajtótájékoztatóra került sor, amelynek során a felszólalók kihangsúlyozták a turizmus jelentőségét a gazdasági fejlődésben, és mint mondták, Palics idegenforgalmának fejlesztése nagyban hozzájárulna a régió gazdasági fellendüléséhez. Az idegenforgalom fejlesztése nem képzelhető el új szállodák nélkül, éppen ezért bír nagy fontossággal a következő évi konferencia, hisz azon jelen lesznek a régió legnagyobb szállodatulajdonosai, nemzetközi szállodaláncok képviselői.

A felszólalók kitértek arra is, hogy a tartományi kormány, a már említett tartományi titkárság, Szerbia illetékes minisztériumai és Szabadka helyi önkormányzata is támogatásáról biztosította a BAHA-t, így minden adott, hogy jövőre, a tervek szerint júniusban, egy rangos szakmai konferenciát tartsanak meg Palicson, reményeik szerint lendületet adva ezzel az egykor népszerű, de ma már elhanyagoltnak tűnő turistacélpontnak, illetve mindez az első lépés lehet Palics márkanevének kialakítása, illetve újjáalakítása felé. A tanácskozás megszervezésében emellett Szeged városának, illetve a Csongrád-megyei Gazdasági Kamarának is nagy szerep jut.