2024. április 20., szombat
KOSÁRLABDA – XL. FÉRFI-EB

A visszavágás érmet ér

Pazar játékkal, elsősorban a második negyedben nyújtott teljesítményének köszönhetően Szerbia férfi válogatottja magabiztosan, 83:67-re nyert Olaszország ellen az isztambuli negyeddöntőben, így ma 20.30-tól Oroszország ellen lép pályára a döntőbe jutásért.

Szerbia kimondottan esélyes volt az olaszok elleni negyeddöntőben, és nemcsak az Eb-n mutatott játék, hanem a statisztika miatt is, ugyanis a szerb válogatott a 2011-es, a 2013-as és a 2015-ös kontinensviadalon is legyőzte az olaszokat, s nem volt ez másként szerda este sem. Aleksandar Đorđević kiválasztottjai közül az olaszok ellen Bogdan Bogdanović remekelt, aki 22 pontig jutott, s a legfontosabb pillanatokban nem remegett meg a keze. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján Messina, az olasz válogatott edzője nem tűnt csalódottnak, elfogadta, hogy egy jobb együttestől kapott ki csapata, egyetlenegy adatra hívta fel a figyelmet:

A lepattanók száma, ami 44:19 volt Szerbia javára, mindent elmond erről a mérkőzésről.”

Đorđević a sajtótájékoztatón természetesen elégedett volt a látottakkal, s mivel a játékkal kapcsolatban nem sok kivetnivalója lehetett, így inkább háttér-információkat árult el az együttesről. Ezek közül talán a legérdekesebb az volt, hogy miként lett ennyire egységes csapat a szerb válogatottból.

Mačvan a görögök és a montenegróiak elleni felkészülési mérkőzésen mindenáron pályára akart lépni, függetlenül attól, hogy beteg volt. Ekkorra vált ez az együttes Csapattá. Ez a Pionir sportcsarnokban történt, s az egyik pillanatban azt mondta: „Sale, én nem bírom már”, s leült, mi pedig két napon át élesztgettük – mondta a szövetségi kapitány.

Szerbia ma Oroszországgal találkozik, amely a csoportban 75:72-re nyert ellene. Akkor egy igen rossz napot kifogott szerb válogatott lépett pályára, s az oroszok ezt azonnal ki is használták. A mai találkozón a szakértők szerint Szerbia az esélyesebb, mert egy nagy tornán ritkán szokott előfordulni, hogy egy válogatott kétszer is, a csoportküzdelmek és az egyenes kieséses szakasz során is legyőzze ugyanazt az ellenfelét.