2024. április 25., csütörtök

A NATO globális válaszlépéseket sürgetett az újabb rakétakilövés miatt

Globális válaszlépéseket sürgetett az újabb észak-koreai rakétakilövés miatt pénteken a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: Észak-Korea ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat azzal, hogy pénteken ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett.

A lépés komoly fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, ezért globális válaszintézkedésekre van szükség - írta a Twitteren az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén is kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely ugyancsak átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott, néhány nappal később pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Kína elítélte rakétakísérletet, de önmérsékletre hívott fel

Ismét elítélte Kína pénteken az észak-koreai rakétakísérletet, egyúttal önmérsékletre hívta fel a válságban szembenálló feleket.

Hua Csun-jing külügyi szóvivő sajtóértekezletén kifejtette, Peking helyteleníti, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait, és ballisztikus rakétát lőtt ki. Hangoztatta, minden félnek önmérsékletet kell gyakorolnia.

Phenjan pénteken, néhány nappal azután, hogy a BT elfogadta, sorozatban nyolcadik büntetőintézkedési csomagját, amivel rá akarja venni Észak-Koreát a nukleáris- és rakétaprogramjának feladására, újabb ballisztikus rakétát indított, amely 3700 kilométert tett meg. A rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.

Peking ugyan jóváhagyta az Észak-Korea ellen elrendelt legutóbbi ENSZ-szankciókat, ugyanakkor kiállt amellett, hogy újítsák fel a párbeszédet Észak-Koreával, különösen azért, mert Donald Trump amerikai elnök megerősítette, nem zárható ki a katonai megoldás a kérdésben.

Kína szerint a feleknek el kell kerülniük minden olyan cselekményt, amellyel súlyosbítanák a helyzetet a Koreai-félszigeten és a régióban  - fejtette ki Hua Csun-jing.

Washington a legutóbbi rakétakísérletre úgy reagált, hogy felszólította Moszkvát és Pekinget, gyakoroljon nyomást Phenjanra.

A külügyi szóvivő megígérte: Kína szigorúan, teljes mértékben és komolyan érvényt szerez az ENSZ BT határozatainak.

Moszkva is elítéli Phenjan újabb rakétakísérletét

Oroszország határozottan elítéli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet, mert Phenjan provokatív lépései a feszültség további növekedéséhez vezetnek a Koreai-félszigeten - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Úgy véljük, hogy az elutasító álláspont ilyen egyértelmű kifejezése a legkonkrétabb dolog, amelyet jelenleg meg lehet tenni" - fogalmazott Peszkov.

"Figyelembe véve azt, hogy hogyan fogadták el az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi, a KNDK-ra vonatkozó határozatát, határozottan kijelenthető, hogy sok tekintetben ez az egyetlen álláspont, amely egyesíti a Biztonsági Tanács összes állandó ragját: az efféle provokatív lépések elutasítása" - tette hozzá.

EU: botrányos provokáció az újabb rakétakísérlet

Botrányos provokációnak nevezte péntek délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Észak-Korea legújabb ballisztikusrakéta-kísérletét.

A rakéta fellövés az uniós tisztségviselő szerint veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, illetve ezzel Phenjan ismét megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Észak-Koreának "azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul" be kell szüntetnie a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését - húzta alá a főképviselő.

Mogherini emellett tudatta: dolgoznak az uniós szankciók szigorításán, hogy kiegészítsék az ENSZ korlátozásait.

A főképviselő hangsúlyozza: a nemzetközi közösség minden eddigi provokációt önmérséklettel fogadott, "és ennek folytatódnia kell"; erőteljesebb gazdasági és diplomáciai eszközökkel el kell érni, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése politikai úton valósuljon meg.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén is kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely ugyancsak átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott, néhány nappal később pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.