2024. április 24., szerda

A joguralom a kulcs

Johannes Hahn: Az európai integráció üteménél egyedül annak a minősége fontosabb

Szerbia akár 2025 előtt is az Európai Unió teljes jogú tagállamává válhat, vagy bármikor, amikor teljesíti a tagság feltételeit – fejtette ki a sajtónak nyilatkozva az egynapos belgrádi látogatáson tartózkodó Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos, reagálva Jean-Claude Junckernek, az EB elnökének korábbi megállapítására, hogy 2025 előtt Szerbia nem csatlakozhat az EU-hoz.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Később az EU–Szerbia: Stratégiai partnerség a jövőért elnevezésű konferencián Hahn arról beszélt, hogy a csatlakozás folyamatában a gyorsaságnál sokkal nagyobb szerepe van a minőségnek, a joguralom és a független igazságügy, illetve az emberi jogok és a hatékony közigazgatás tekintetében egyaránt, hiszen a joguralom kéz a kézben jár a gazdasági fejlődéssel.

Az EU nem jogállam, hanem egy, a jogra támaszkodó közösség, ebből adódóan pedig egyértelmű, hogy Szerbia számára a joguralomnak kell prioritásnak lennie a csatlakozás folyamatában – emelte ki Hahn, a továbbiakban pedig a 35-ös, Koszovó témakörével foglalkozó fejezetre tért ki, annak fontosságát hangsúlyozván. Az EU-nak arra van szüksége, hogy lássa, Szerbia lankadatlanul és tartósan igyekszik rendezni a kapcsolatait Pristinával – emelte ki az EU bővítési biztosa. Hozzátette, az EU-tagság nem kényszer, minden állam önállóan dönthet arról, hogy szeretne-e csatlakozni az európai országok családjához vagy nem.