2024. április 25., csütörtök

Növelhetők a bérek és a nyugdíjak

IMF: Előrelépés figyelhető meg a közvállalatoknál, de a reform folytatására van szükség

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről jóváhagyott, hároméves időtartamra szóló készenléti hitelmegállapodás felülvizsgálása céljából Belgrádban tartózkodó munkacsoportot ma Aleksandar Vučić államfő is fogadta.

Az IMF szerint jövőre Szerbia a GDP 3,5 százalékos emelkedésére számíthat (Fotó: Beta)

Az IMF szerint jövőre Szerbia a GDP 3,5 százalékos emelkedésére számíthat (Fotó: Beta)

James Roof, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője szerint Szerbia jó úton halad, így miután 2017-ben átvészelte az objektív kockázattal járó időszakot, az IMF előrejelzései szerint a GDP 3,5 százalékos emelkedésére számíthat a következő évben. Rámutatott, javultak a közvállalatok üzletelésének körülményei, de az elkezdett reformok folytatására van szükség ahhoz, hogy jelentősebb előrelépést valósíthassanak meg.

Aleksandar Vučić a tárgyalás során a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak emelésére helyezte a hangsúlyt. Véleménye szerint az állami költségvetésben lehetőség van arra, hogy ezt az ígéretet teljesítsék.

A két fél megállapodott abban is, hogy behatóbban foglalkoznak majd az oktatás, az adóhivatal és a közszolgálatokban dolgozók fizetésével foglalkozó törvény reformjával, hiszen létfontosságú reformok ezek azon az úton, amerre Szerbia haladni kíván.